Με αφορμή τη συμπλήρωση  41 ετών από το θάνατο του λογοτέχνη Άρη Αλεξάνδρου στις 2 Ιουλίου 1978, το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

(video)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Άρη Αλεξάνδρου.
Η Καίτη Δρόσου, ποιήτρια και σύντροφος του Άρη Αλεξάνδρου,  περιγράφει χαρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή του, ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε τα πρόσωπα και τα πράγματα και του χαρακτήρα του. Αναφέρεται ιδιαιτέρως στη μακρόχρονη παραμονή του στην εξορία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, στην απομόνωσή του από τους υπόλοιπους κρατούμενους λόγω της απόστασης που τήρησε από την επίσημη γραμμή της Αριστεράς, αλλά και στην επιμονή του να συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο. Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος περιγράφει την στάση του Άρη Αλεξάνδρου απέναντι σε κάθε είδους εξουσία, τον σιωπηλό και επίμονο τρόπο του να παραμένει ανέντακτος και ταυτόχρονα βαθύτατα πολιτικός. Παράλληλα περιγράφεται η στενή σχέση που είχε με τον Γιάννη Ρίτσο, ιδίως μέσα από την αλληλογραφία τους και την παρότρυνση του Ρίτσου προκειμένου να ολοκληρώσει το «Το Κιβώτιο».
Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα αρχειακού φωτογραφικού και οπτικοακουστικού μέσω των οποίων πλαισιώνεται η αφήγηση και παρουσιάζεται το έργου σημαντικού αυτού Έλληνα λογοτέχνη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περίοδο αυτοεξορίας του Άρη Αλεξάνδρου στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Στο Παρίσι ο Άρης Αλεξάνδρου και η Καίτη Δρόσου, αρνούμενοι για άλλη μια φορά να ενταχθούν σε πλαίσια πολιτικά, παλεύουν για την επιβίωση, όμως εκεί θα ολοκληρωθεί λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή «Το Κιβώτιο», ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της νεότερης Ελλάδας.

Έτος παραγωγής: 2011

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: