Γιώργος Μπουζιάνης – 23 Οκτωβρίου 1959

ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ

(video)

Σειρά επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ αφιερωμένων σε Έλληνες εικαστικούς. Το συγκεκριμένο επεισόδιο του 1985 της σειράς «ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ» είναι αφιερωμένο στον εξπρεσιονιστή ζωγράφο ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ (1885-1959). Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου στην Εθνική Πινακοθήκη το 1985 και παρακολουθώντας αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου του το ντοκιμαντέρ κάνει αναδρομή στην πορεία του Γιώργου Μπουζιάνη και σκιαγραφεί το πορτρέτο του καλλιτέχνη.

Με αφετηριακό σταθμό την πρώτη του αυτοπροσωπογραφία το 1905, παρουσιάζονται οι αναζητήσεις του ως προς την ζωγραφική του γλώσσα μέχρι και την τελευταία φάση της δημιουργίας του.
Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, το 1906, ο Γ.ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ μεταβαίνει στη Γερμανία, στην Ακαδημία του Μονάχου και λίγο αργότερα στο Βερολίνο όπου γνωρίζεται με τον ιμπρεσιονιστή ΜΑΞ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ. Το 1917 παρακολουθούμε τη στροφή του στον εξπρεσιονισμό ενώ η συμμετοχή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής του τεκμηριώνεται μέσα από την αναφορά στις ομαδικές εκθέσεις του, καθώς και στην σχέση του με το ρεύμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Εικαστικοί και τεχνοκριτικοί όπως, η ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ, προσεγγίζουν ζητήματα που σχετίζονται με τους προβληματισμούς και τα μηνύματα της ζωγραφικής του, τους χαρακτήρες και τα θέματά του, την προσήλωσή του στο ανθρώπινο σώμα και τον τρόπο που απεικονίζεται. Ως προς την ανάγνωση του έργου του δίνεται έμφαση στην υπαρξιακή εσωτερικότητα του δημιουργού και τους στοχασμούς του πάνω στη ζωή και το θάνατο. Γίνεται, επίσης, αναφορά στην περίοδο από το 1934 οπότε επιστρέφει στην Ελλάδα, στην αναγνώρισή του μεταπολεμικά και στην πρώτη μεγάλη ατομική του έκθεση στον Παρνασσό το 1949.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φίλοι του Μπουζιάνη» που συστήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του, μιλάει για το σκοπό και τις δράσεις του Συλλόγου.
Περιέχονται πλάνα από την οικία του καλλιτέχνη στη Δάφνη, κτίριο που αξιοποιήθηκε πολιτιστικά και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Γ. Μπουζιάνη.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS