Κούλα Πράτσικα – 24 Νοεμβρίου 1899

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση της  χορεύτριας,  καθηγήτριας ρυθμικής και χορού και χορογράφου Κούλας Πράτσικα, στις 24 Νοεμβρίου 1899. Η Κούλα Πράτσικα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε μουσική και χορό στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε με σπουδές στο πρωτοποριακό σχολείο χορού και ρυθμικής «Χέλεραου-Λάξενμπουργκ» της Βιέννης. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ίδρυσε σχολή χορού για ερασιτέχνες, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε και επαγγελματική σχολή, την οποία κληροδότησε στο ελληνικό κράτος το 1972. Λάτρεψε και μυήθηκε στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και αγωνίστηκε για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας. Η πρώτη της παράσταση ήταν το 1927 στις Δελφικές Εορτές, ενώ το 1936 ήταν η Πρωθιέρεια στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια σπάνια συνέντευξη της για την αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, που προβλήθηκε στην εκπομπή «Παρασκήνιο».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ, ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 1927

(video)
Νέο

Στην συνέντευξη της, που παρουσιάζεται στην εκπομπή, η Κούλα Πράτσικα μιλά για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου, στην οποία συμμετείχε και παρουσιάστηκε στο Στάδιο των Δελφών το 1927. Αναφέρεται όμως και στις ενέργειες της Εύας Σικελιανού, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του μεγάλου οράματος του συζύγου της, Άγγελου Σικελιανού, για την αναβίωση των Δελφικών Εορτών. Θυμάται τις πρόβες για την παράσταση και τα συναισθήματα όλων όσων συμμετείχαν. «Μέσα από τις Δελφικές Γιορτές, κατά τη γνώμη μου, ξεκίνησε η γενιά του ’30. Μας άνοιξαν οι Σικελιανοί, έναν δρόμο, μια λεωφόρο προς την Ελλάδα», τονίζει. Μιλά ακόμη για την προετοιμασία της παράστασης, αλλά και για το τέλος της Εύας Σικελιανού.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμη ο σκηνοθέτης Τάκης Μουζενίδης, που συμμετείχε επίσης στην συγκεκριμένη παράσταση, ο Θάνος Βελούδιος, συνεργάτης των Σικελιανών και ο θεατρολόγος Δημήτρης Σπάθης.  Σημαντικό μέρος τους αφιερώματος καλύπτεται από την προβολή αποσπασμάτων της ταινίας των αδελφών Γαζιάδη, στα οποία παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τους Αγώνες στο Στάδιο των Δελφών και στιγμές από τη θεατρική παράσταση.

Έρευνα-σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Έτος παραγωγής: 1998
Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS