Με αφορμή τη συμπλήρωση 27 ετών από το θάνατο του σπουδαίου γλύπτη Μέμου Μακρή, στις 26 Μαΐου 1993, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΜΕΜΟΣ ΚΑΙ ΖΙΖΗ ΜΑΚΡΗ

(video)

Πρόκειται για επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εικαστικά» αφιερωμένο στο ζευγάρι καλλιτεχνών, Μέμο και Ζιζή Μακρή. Ο Μέμος Μακρής υποδέχεται την Μαρία Καραβία στο σπίτι και ατελιέ του στον οικισμό Όλυμπος κοντά στα Καλύβια Αττικής. Ο σπουδαίος γλύπτης μιλάει για την ιστορία του συνοικισμού, την επιστροφή του στην Ελλάδα και τις ελπίδες του να δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικό κοινόβιο και γιατί όχι μια σχολή νεοελληνικής γλυπτικής.

Ο Μέμος Μακρής παρουσιάζει το χώρο όπου στεγάζεται το ατελιέ του και εξηγεί γιατί θέλει να εργαστεί πάνω στην πέτρα για τα επόμενα έργα του. Εξηγεί τη σημασία του φωτός και την επίδρασή του στην γλυπτική τέχνη, ειδικά στο προσωπικό του καλλιτεχνικό έργο, αλλά και σε εκείνο της συζύγου του. Μιλάει επίσης για τις διαφορές της γλυπτικής τέχνης με μπρούτζο και με μάρμαρο, ενώ σχολιάζει τον κοινωνικό ρόλο της γλυπτικής και τις συνθήκες συρρίκνωσης των διαστάσεων έργων όταν αυτά απευθύνονται σε ιδιώτες, σε αντίθεση με τα έργα που προκύπτουν μετά από δημόσιες παραγγελίες.

Η Ζιζή Μακρή με τη σειρά της εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ψηφιδωτό, υπογραμμίζει τις διαφορές ανάμεσα σε μνημειακά έργα και ταμπλό, περιγράφοντας τις διαφορετικές νόρμες, τους νόμους που ακολουθεί ο καλλιτέχνης σε κάθε περίπτωση και το σημαντικό ρόλο της αρχιτεκτονικής του χώρου στον οποίο εντάσσεται ένα έργο. Η Ζιζή Μακρή μιλάει για την επιλογή της να ασχοληθεί με το ψηφιδωτό, το ενδιαφέρον της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της φόρμας που επιβάλλει η συγκεκριμένη τέχνη και τις μεθόδους ανάδειξης και αξιοποίησης των χρωμάτων σε μια σύνθεση ψηφιδωτού.

Το φιλμ συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία

Έτος παραγωγής:1983

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: