Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από το θάνατο του ποιητή, στιχουργού και μεταφραστή Νίκου Γκάτσου, στις 12 Μαΐου 1992. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ  ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
(video)
Σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα κάθε φορά το έργο ενός ποιητή και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη. Στο επεισόδιο αυτό σκιαγραφείται το πορτρέτο του Νίκου Γκάτσου και παρουσιάζονται τραγούδια βασισμένα στην ποίησή του και μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία του με το Νίκο Γκάτσο. Θυμάται πώς μέσα από μια τυχαία συνάντηση τους, προέκυψε το ποίημα «Μυρτιά», το οποίο μελοποίησε ο ίδιος, διηγείται την επίσης ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη μελοποίηση του ποιήματος «Σε πότισα ροδόσταμο», ενώ μιλά και για τη συνεργασία τους στο άλμπουμ «Θαλασσινά φεγγάρια». Για το Νίκο Γκάτσο μιλά και ο Μάνος Χατζιδάκις, τονίζοντας: «Είναι μεγάλος δάσκαλος και αληθινός ποιητής. Το τραγούδι μαζί του έγινε λαϊκό γιατί οι λέξεις του έχουν λαϊκή καταγωγή». «Έκανε οικεία τη μεγάλη ποίηση μέσα από την οικειότητα της καθημερινής μελωδίας», συμπληρώνει ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος. Τέλος, στο έργο του και στην επίδραση του στους νεότερους ποιητές αναφέρεται ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξανδρος Αργυρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η Βίκυ Μοσχολιού, η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος και o Μάνος Μουντάκης ερμηνεύουν τραγούδια από το άλμπουμ «Θαλασσινά φεγγάρια», αλλά και γενικότερα από τη συνεργασία Γκάτσου-Θεοδωράκη. Παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό, ενώ απαγγέλλονται και ποιήματα από την μοναδική ποιητική σύνθεση που εξέδωσε ο Νίκος Γκάτσος, την «Αμοργό».

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιάννης Σολδάτος
Παραγωγή: ΕΤ-2, 1991

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: