Στις 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια της Κρήτης. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή του 1976 «Μουσική Βραδιά» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Παπαστεφάνου, αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή.

«ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ»

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

(video)
Μουσική εκπομπή στην οποία φιλοξενείται ο τραγουδιστής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης. Ο κρητικός ερμηνευτής μιλά για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, για το ξεκίνημα του στη μουσική ως λυράρης σε κρητικούς γάμους και πανηγύρια. Αναφέρεται επίσης στις μουσικές συνεργασίες του με γνωστούς Έλληνες συνθέτες, όπως στη γνωριμία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τη συμμετοχή του στο δίσκο «Ριζίτικα» (1971), και σχολιάζει τη σημασία των παραδοσιακών ριζίτικων τραγουδιών της Κρήτης. Η Μαρία Δημητριάδη μιλάει για τη γνωριμία της με τον Ν. Ξυλούρη και το προσωπικό του μουσικό ύφος. Παρεμβάλλονται τραγούδια που ερμηνεύει ο Νίκος Ξυλούρης: το ριζίτικο «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», «Τούτες τις μέρες» σε μουσική Χρήστου Λεοντή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Το Λιονταρόπουλο» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Κ. Χ. Μύρη, «Έβαλε ο Θεός σημάδι» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου, «Φίλοι κι αδέλφια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη. Επίσης, ο μεγάλος ερμηνευτής τραγούδησε στην εκπομπή για πρώτη φορά, τον  «Ταχυδρόμο» του Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Κώστα Νικολόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Χριστόδουλου Χάλαρη «Ερωτόκριτος» (1976), με αναφορές και στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου που ανέβηκε εκείνη την περίοδο (1975-1976) στο Θέατρο ΚΑΛΟΥΤΑ. Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης διαβάζει αποσπάσματα από το ποιητικό κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου ενώ τραγουδούν ο Νίκος Ξυλούρης ως Ερωτόκριτος και η Τάνια Τσανακλίδου ως Αρετούσα.

Έτος παραγωγής: 1976

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: