Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

H 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προς τιμήν δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα (23/4/1616). Από τις 23 Απριλίου φέτος και για έναν χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Πρόκειται για έναν τίτλο που απονέμεται κάθε χρόνο από την UNESCO, επιβραβεύοντας τα καλύτερα προγράμματα προώθησης του βιβλίου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά «Μια μέρα για όλους»:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

(video)
Νέο

Σειρά επετειακών εκπομπών, παραγωγής 2001-2002. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στο παρελθόν και το μέλλον του βιβλίου, στην κοινωνική του χρήση, αλλά και στην απόλαυση της ανάγνωσης.

Ο Δημήτρης Δημητρούλης, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλά για την πολιτισμική συνεισφορά του βιβλίου, το παρελθόν του, τονίζοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το παρελθόν της γραφής, αλλά και για το μέλλον του. Εξηγεί επίσης γιατί, παρόλο που το βιβλίο είναι κοινωνικό αγαθό, στη χώρα μας δεν είναι εύκολα προσιτό.

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου τονίζει ότι για να γράψει κάποιος ένα βιβλίο χρειάζεται πάθος, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία και κυρίως δουλειά. «Εγώ δεν πιστεύω στη μυθολογία της έμπνευσης. Μερικές φορές λέξεις που έχεις σημειώσει τυχαία σ’ ένα χαρτί ή μια κουβέντα αγνώστων που ακούς στο λεωφορείο μπορεί να γίνουν αφορμή για να αρχίσεις να γράφεις. Αλλά οι καλύτερες ιδέες έρχονται γράφοντας. Έρχονται από το πουθενά. Από το βαθύ υπόστρωμα, που είναι ό,τι έχει ζήσει και διαβάσει κανείς και το οποίο φαίνεται νεκρωμένο, αλλά δεν είναι», λέει χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης η εκδότις Τζούλια Τσιακίρη, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας Γεώργιος Ζάχος και ο Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, η οποία είναι προσιτή και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σημαντική είναι και η παρέμβαση της Κατερίνας Μάντεση, εργαζόμενης της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης κι εξηγεί τον τρόπο που η ίδια διαβάζει χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία.

Έτος παραγωγής: 2002

Σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS