Πρώτη αμφίδρομη τηλεοπτική σύνδεση ΕΡΤ- ΡΙΚ, 3 Νοεμβρίου 1990

Η πρώτη αμφίδρομη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εγκαινιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1990 και υπήρξε αποτέλεσμα υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι κάτοικοι της περιοχής της Λευκωσίας και της Λεμεσού παρακολουθούσαν πλέον το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και το αθηναϊκό κοινό το πρόγραμμα του ΡΙΚ στο κανάλι 39 από τον Υμηττό ή στο κανάλι 56 από την Πάρνηθα. Με αφορμή την επέτειο 30 ετών από την πρώτη αυτή δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση, το ΑΡΧΕΙΟ της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει την εκπομπή:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

(video) 
Εκπομπή με αφορμή το γεγονός της αμφίδρομης σύνδεσης ΕΤ-1 – ΡΙΚ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε Ελλάδα και Κύπρο. Παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, εκ μέρους της ΕΡΤ και ο Παύλος Παύλου από το στούντιο του ΡΙΚ. Οι δύο γενικοί διευθυντές, Ροδόλφος Μορώνης της ΕΤ-1 και Δ. Κυπριανού του ΡΙΚ μιλούν για τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος και τη μελλοντική του προοπτική. Προβάλλεται, επίσης, έρευνα της κυπριακής κοινής γνώμης από την περιοχή της Λευκωσίας για την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΤ-1, την οποία και σχολιάζουν. Παρουσιάζεται επίσης ένα χαρακτηριστικό δείγμα των προγραμμάτων που θα μεταδίδονται από τα δύο κανάλια, αποσπάσματα από το Κυπριακό πρόγραμμα όπως το ντοκιμαντέρ «Τρόοδος», την θεατρική σειρά «Ο κάμπος», τη σειρά ντοκιμαντέρ «Πορτρέτα Κυπρίων Καλλιτεχνών», την σειρά εκπομπών λόγου «Χωρίς πλαίσια», τη σειρά ντοκιμαντέρ «Κύπριοι της Διασποράς», ντοκιμαντέρ για τις κατεχόμενες περιοχές τις Κύπρου από τις Τουρκικές δυνάμεις, τη σειρά «Θέατρο από την τηλεόραση» και την ψυχαγωγική εκπομπή «Το ευχάριστο Σαββατόβραδο». Προβάλλεται αντίστοιχα δείγμα από τις εκπομπές της ΕΤ-1 όπως: το Δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-1, τη σειρά «Θέατρο της Δευτέρας», τη σειρά εκπομπών «Έκτακτη Έκδοση», την ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», την εκπομπή λόγου «Προφίλ»,  την σειρά  πολιτιστικών εκπομπών «Τέχνη και πολιτισμός» και «Δέκα μεγάλοι συγγραφείς», ξένες κινηματογραφικές ταινίες και σειρές.

Στην εκπομπή φιλοξενούνται προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο ενώ τονίζεται η σημασία της απευθείας τηλεοπτικής επαφής Αθήνας-Λευκωσίας για την ενδυνάμωση της αδελφικής ενότητας του ελληνισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη σχέση του με την Κύπρο και θυμάται την πρώτη του επαφή με τον κυπριακό λαό το 1964 όταν έγραψε τον ύμνο στην Εθνοφρουρά. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης από το στούντιο του ΡΙΚ συνομιλεί με την τραγουδίστρια Άννα Βίσση. Προβάλλονται πλάνα αρχείου του 1973 όπου η Άννα Βίσση τραγουδά μελοποιημένη ποίηση, το “Αγία Τηλλυρία” σε μουσική σύνθεση και διεύθυνση του Γιώργου Κοτσώνη. Ακολούθως ο Σωτήρης Μουστάκας μιλάει στο δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο, σχολιάζει τη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και στέλνει μήνυμα στους Κυπρίους που τον παρακολουθούν. Καλεσμένοι επίσης, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο σπουδαίος λογοτέχνης Νικηφόρος Βρεττάκος, τον οποίο παρακολουθούμε σε μια μοναδική απαγγελία του ποιήματός του “Διαχρονική Αντίσταση”, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μάριος Τόκας που ερμηνεύει στο πιάνο του “Το πικρό ’64”. Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα τραγούδια “Χρυσοπράσινο Φύλλο” και “Η Δική μου Πατρίδα” το οποίο ερμηνεύει στο στούντιο ο Γιώργος Νταλάρας.

Έτος παραγωγής: 1990

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος ΕΤ-1, Αιμιλία Ορφανίδου ΡΙΚ.

Οργάνωση-γενική επιμέλεια: Γιώργος Τσαλακός

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS