Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη ενός από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, που έφυγε από τη ζωή την 5η Μαΐου 1999, ψηφιοποίησε και σας προτείνει να δείτε την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

(video)
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Στο επεισόδιο αυτό ο Άρης Σκιαδόπουλος συζητά με τον ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο στο δικό του θέατρο, το Σύγχρονο θέατρο.

Ο διακεκριμένος ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής σε μια εκ βαθέων συζήτηση κάνει αποτίμηση της παρουσίας του και προσφοράς του στο χώρο της τέχνης έχοντας διανύσει μακρά διαδρομή στο θέατρο. Μιλάει για τις αξίες και τα προσωπικά του πιστεύω που τον συντρόφευσαν ως στάση ζωής. Ενώ αρχικά ακολούθησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών τις διέκοψε για να ασχοληθεί με την τέχνη. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Μιλάει με θαυμασμό για τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν ως την προσωπικότητα που τον γοήτευσε στο χώρο της τέχνης. Κάνοντας αναδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία, εξομολογείται σε σχέση με τις στιγμές που χρειάστηκε να κάνει συμβιβασμούς στις επιλογές του, καταθέτοντας και πάλι τον καλύτερο εαυτό του. Μιλάει, επίσης, για τον ηθοποιό και για τη θεατρική πράξη, καθώς και για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης. Σχολιάζοντας την πορεία του θεάτρου στη χώρα μας, κάνει κριτική στις εμπορικές παραστάσεις που κατακλύζουν το χώρο του θεάματος προσελκύοντας ευρύ κοινό και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή στο θέατρο. Αναφέρεται ακόμη, στις τηλεοπτικές σειρές με αυξημένη ακροαματικότητα και εξηγεί γιατί ο θεατής δεν ευθυγραμμίζεται εύκολα με το μη εμπορικό.

Γνωστός για την αριστερή του δράση και ενεργό μέλος του ΚΚΕ, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλάει επίσης για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η συζήτηση επικεντρώνεται ακόμη, στο ρόλο των δραματικών σχολών και ο ίδιος ο ηθοποιός μιλάει για τους στόχους της δικής του σχολής και το Θεατρικό Εργαστήρι που δημιούργησε για τους νέους ηθοποιούς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από δημοφιλή τηλεοπτικά σήριαλ στα οποία συμμετείχε. Γίνεται αναφορά στην επιτυχημένη σειρά «Εκείνος και Εκείνος», κοινωνική σάτιρα με βασικούς ήρωες το δίδυμο Σόλωνα και Λουκά, η οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο. Τέλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλάει για τη συμμετοχή του στην ταινία «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Παραγωγή: Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών

ΕΤ- 1 1995

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: