Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ψηφιοποίησε και αποκατέστησε το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Εμιρζά «Συνάντηση με τους δημιουργούς – Γιάννης Μόραλης», παραγωγής 1975.

Συνάντηση με τους δημιουργούς

Γιάννης Μόραλης

(video)

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε έγχρωμο φιλμ, ωστόσο η δυνατότητα εκπομπής έγχρωμου σήματος από την ΕΡΤ ξεκινάει μόλις το 1980. Το 1975 η εκπομπή ήταν ακόμα ασπρόμαυρη, ως εκ τούτου η παρούσα δημοσίευση του ντοκιμαντέρ αποτελεί την πρώτη δημόσια προβολή στην αυθεντική έγχρωμη εκδοχή του, όπως αυτή αποκαταστάθηκε ψηφιακά από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου ζωγράφου, Γιάννη Μόραλη, συνδυάζοντας παράλληλα μια αφήγηση της εξέλιξης και της πορείας του καλλιτέχνη προς την αφαίρεση, μέσα από την ανάλυση έργων του και την προβολή λεπτομερειών από αυτά, ενδεικτικών των τρόπων με τους οποίους ο Γιάννης Μόραλης εξερευνούσε τη διαλεκτική μορφής και χώρου, προκειμένου να δημιουργήσει μια τέχνη που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα συνδύαζε μια σύγχρονη και ταυτόχρονα ελληνική αντίληψη της αισθητικής. Περιγράφεται η πορεία του από το εργαστήρι του Κωνσταντίνου Παρθένη, σε εκείνο του Ουμβέρτου Αργυρού, στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού, καθώς και η πολυετής ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από το εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ο ζωγράφος επιβλέπει και συμβουλεύει τους φοιτητές οι οποίοι εργάζονται σε αυτό, πλάνα του ζωγράφου στο σπίτι του στην Αίγινα, στο ατελιέ του στο Παγκράτι στην οδό Δεινοκράτους, στο σπίτι του στην Κηφισιά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και πλάνα από την Εθνική Πινακοθήκη και τα έργα του που φυλάσσονται εκεί. Παρεμβάλλονται επίσης φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ζωγράφου, καθώς και πλάνα με λεπτομέρειες των ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του, αλλά και των διακοσμητικών προσόψεων που φιλοτέχνησε για κτίρια με σημαντικότερη εκείνη του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο της σειράς του Γιώργου Εμιρζά «Συνάντηση με τους δημιουργούς» με πρώτη προβολή στις 1/4/1975.

Το φιλμ συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Έτος παραγωγής:1975

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: