Κίνδυνος αποκλεισμού της Ρωσίας από την Ολυμπιάδα του Ρίο μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ (vid)

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει τον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού μετά την πρόταση της παγκόσμιας οργάνωσης καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) προς την IAAF για την προσωρινή αποβολή της Ρωσίας απ΄ όλες τις διοργανώσεις στίβου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού ακόμα και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, που κατηγορείται για δωροδοκία και διαφθορά καθώς φέρεται να έχει λάβει πάνω από 1,8 εκατ. δολάρια προκειμένου να καλύψει η ΙΑΑF τα θετικά δείγματα των Ρώσων αθλητών.

Σύμφωνα με την WADA Ρώσοι αθλητές πλήρωναν για να προμηθευτούν απαγορευμένες ουσίες, αλλά και για να εξαφανίσουν τεστ στα οποία έβγαιναν θετικοί.

Αβάσιμες θεωρεί τις καταγγελίες το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρος της IAAF έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου για να δώσει εξηγήσεις και κατόπιν θα αποφασίσει αν θα επιβληθούν κυρώσεις που δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016!

Επίσης, η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, συστήνει στον WADA να βγει το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας από τον κατάλογο με τα εγκεκριμένα να διεξάγουν έλεγχο και τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό της ανά τον κόσμο.

Τέλος, ζητά τον ισόβιο αποκλεισμό πέντε Ρώσων αθλητών, εκ των οποίων και της κατόχου του Ολυμπιακού τίτλου στα 800 μέτρα (σ.σ. στο Λονδίνο είχε κερδίσει η Μαρίγια Σαβίνοβα).

Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, «εντοπίστηκαν συστημικές ελλείψεις εντός της IAAF και της Ρωσίας που εμποδίζουν ή μειώνουν την πιθανότητα ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ντόπινγκ». Η Ιντερπόλ από την πλευρά της κάνει λόγο για παγκόσμιο συντονισμό δράσης για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση εμπλοκής παραγόντων και αθλητών, υπό γαλλική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, μετά τις συστάσεις του WADA, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου. Οι ποινές είναι από προσωρινό μέχρι πλήρη αποκλεισμό από όλες τις δραστηριότητες και διοργανώσεις της IAAF.

«Οι πληροφορίες της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Επιτροπή του WADA είναι ανησυχητικές. Χρειαζόμαστε χρόνο για να τις εξετάσουμε σωστά και να κατανοήσουμε λεπτομερώς τα ευρήματα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Ωστόσο, έχω καλέσει το Συμβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης κυρώσεων κατά της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτό το βήμα δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι αθλητές μας, οι συνεργάτες και οι φίλαθλοι έχουν την απόλυτη διαβεβαίωσή μου ότι, όταν υπάρχουν αποτυχίες στη διοίκησή μας ή στα προγράμματα αντιντόπινγκ, θα τα διορθώνουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία των καθαρών αθλητών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο άθλημά μας. Η IAAF θα συνεχίσει να προσφέρει την πλήρη συνεργασία της στις εν εξελίξει έρευνες των αστυνομικών αρχών» αναφέρει δήλωση του Κόε.

Ρωσία: «Αβάσιμες οι καταγγελίες του WADA» δηλώνουν ο υπουργός Αθλητισμού, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν και ο εκτελεστικός διευθυντής του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι οι καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας και του ιδίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) δεν υποστηρίζονται από αποδείξεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Επίσης, η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο Μούτκο δήλωσε πως ο WADA είχε διατάξει την καταστροφή των ελέγχων ντόπινγκ για τους Ρώσους αθλητές.

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο εμμένει στις προηγούμενες διαψεύσεις που έκανε το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας για τις καταγγελίες περί εκτεταμένου ντόπινγκ στον ρωσικό στίβο.

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, απάντησε στον ισχυρισμό της ανεξάρτητης επιτροπής που αναφέρεται στην έκθεση, ότι 1.417 δείγματα από ελέγχους ντόπινγκ είχαν καταστραφεί πριν από μια επίσκεψη του WADA στη Μόσχα. Όπως είπε, αυτά είχαν καταστραφεί μετά από αίτημα του WADA.

Τέλος, το πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού κατά του ντόπινγκ της Ρωσίας, Νικίτα Καμάεφ, δήλωσε σήμερα πως οι καταγγελίες που έκανε ο WADA για εκτεταμένο ντόπινγκ στον ρωσικό στίβο είναι αβάσιμες.

Προθεσμία μέχρι τέλος της εβδομάδας έδωσε ο Κόε στη Ρωσία, ο Πάουντ κάνει λόγο για αναγκαίες αλλαγές στα διοικητικά των διεθνών ομοσπονδιών

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη ρωσική ομοσπονδία στίβου, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που αναφέρονται σε έκθεση, για διαδεδομένο ντόπινγκ στη χώρα και εξαιτίας του οποίου υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Θα ζητήσω μια εξήγηση για τις κατηγορίες και τότε το Συμβούλιο της IAAF θα πάρει την απόφασή του» τόνισε ο Κόε, που αντικατέστησε τον Αύγουστο στην ηγεσία της IAAF τον Λαμίν Ντιάκ, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον βαριές κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία.

Πίσω από την εκπόνηση της έκθεσης βρίσκεται ο Ντικ Πάουντ, ο πρώην πρόεδρος του WADA και επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, ρίχνοντας το βάρος της διαφθοράς και του ντόπινγκ από την πλευρά του στίβου και της IAAF και ενώ ακόμη συνεχίζεται ο σάλος στα εσωτερικά της FIFA και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Ελπίζω ότι όλα τα αθλήματα θα εξετάσουν τον τρόπο διοίκησης των ομοσπονδιών τους και τα συστήματα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, γιατί η ύπαρξή τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποίησε ο Πάουντ σε συνέντευξη Τύπου. Άλλωστε, όπως είπε, η «άποψη της κοινής γνώμης κινείται προς την κατεύθυνση ότι η διαφθορά κυριαρχεί σε όλο τον αθλητισμό».

Το σκάνδαλο με τις κατηγορίες κατά στελεχών της IAAF και Ρώσων αξιωματούχων περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι παράγοντες απαίτησαν χρήματα από κορυφαίους Ρώσους αθλητές, με τη συνενοχή των προπονητών, για να «θάψουν» ιατρικές εξετάσεις που αποδείκνυαν τη χρήση αναβολικών ουσιών.

Η Ιντερπολ ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει μια παγκόσμια έρευνα για πιθανή διαφθορά και το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ένα σκάνδαλο που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει διακλαδώσεις με αυτό της FIFA που ερευνάται παράλληλα και μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις κατά του προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, και του επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Η WADA ανακάλεσε τη λειτουργία του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας

Ο Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την έγκριση λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, ως πρώτη συνέπεια των συστάσεων που έκανε η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να εξετάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρήσης αναβολικών στη Ρωσία.

«Η αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου, η οποία έχει άμεση ισχύ, απαγορεύει στο κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας να ασκεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τον WADA, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των δειγμάτων ούρων και αίματος. Το εργαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας έχει προθεσμία 21 ημέρες να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS)», όπως ανακοίνωσε ο WADA.

«Γρήγορα θα πρέπει να σχηματιστεί μια πειθαρχική επιτροπή με σκοπό να επεξεργαστεί το φάκελο της υπόθεσης. Εν τω μεταξύ, όλα τα δείγματα που διατηρούνται από το κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας θα πρέπει τώρα να μεταφερθούν με ασφάλεια, γρήγορα και με εγγυημένο τρόπο παρακολούθησης, αλλά και διατήρησης σε ένα άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από τον WADA» προσθέτει η ανακοίνωση.

Αν η Ρωσία δεν καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ο WADA και η IAAF απειλούν ότι θα την αποκλείσουν από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος