Passing game και τεχνολογία γραμμής

Η παρουσία του «δικού μας» Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Πορτογαλίας, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών ομάδων στις αποστολές των ομάδων, θα δώσουν το ελληνικό χρώμα στη διοργάνωση του Euro 2016.

Οι «σταχτοπούτες» της φετινής διοργάνωσης και οι rookies που αναμένεται να λάμψουν και να δώσουν το δικό τους στίγμα στα γήπεδα της Γαλλίας, είναι μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν την μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η εθνική ομάδα μπορεί να μην κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση, ωστόσο το επίτευγμα της στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004, είναι μοναδικό και άξιο αναφοράς σε κάθε διοργάνωση. Από το ιστορικό πέναλτι του Πανένκα στο passing game της Ισπανίας με το οποίο πέτυχε τέσσερα τέρματα στον τελικό του 2012 απέναντι στην Ιταλία σπάζοντας όλα τα ρεκόρ αλλά και τις καινοτομίες της UEFA που από το χρυσό και ασημένιο γκολ πέρασε στην τεχνολογία γραμμής.

Το EURO 2016 αρχίζει, λάβετε θέσεις να παρακολουθήσετε τη μεγάλη  ποδοσφαιρική γιορτή

Ο δικός μας Φερνάντο Σάντος

Τον Αύγουστο του 2010, μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, άνοιξε ο δρόμος της πρόσληψης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική μας ομάδα. Ήταν αυτός που ανέλαβε να την οδηγήσει στην αποκαλούμενη ως «μετά-Ρεχάγκελ» εποχή.

Με δεδομένη τη βαριά κληρονομιά που είχε αφήσει πίσω του ο Γερμανός, το έργο του Σάντος έμοιαζε ιδιαιτέρως δύσκολο.

Ως προπονητής της Γαλανόλευκης, κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα, 17 στο σύνολο.

Επί των ημερών του, η Ελλάδα προκρίθηκε αήττητη στην τελική φάση του Euro 2012. Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όμως δεν τα κατάφερε κόντρα στη Γερμανία και ηττήθηκε με 4-2.

Υπό την καθοδήγηση του, η Εθνική εξασφάλισε τη συμμετοχή της και στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στη φάση των ‘’16’’, για να αποκλειστεί από την Κόστα Ρίκα στην διαδικασία των πέναλτι.

Μετά το τέλος των υποχρεώσεων του στο Μουντιάλ, ο Πορτογάλος τεχνικός αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Γαλανόλευκης, έχοντας ρεκόρ σε σύνολο 49 αγώνων, 26 νίκες, 17 ισοπαλίες, 6 ήττες και τέρματα 56-36 υπερ.

Από το Σεπτέμβριο του 2014, καθοδηγεί το Εθνικό συγκρότημα της πατρίδας του, την οποία και οδήγησε στα τελικά του Euro, στη Γαλλία.

 

Οι «Έλληνες» του Euro 2016

Τέσσερις ελληνικές ομάδες θα έχουν εκπρόσωπό τους στο Euro του 2016. Την πρωτοκαθεδρία θα έχει ο ΠΑΟΚ, καθώς δύο ποδοσφαιριστές του θα βρεθούν στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μακ που θα συμμετάσχει με τη φανέλα της Σλοβακίας και του Έργκις Κάτσε που θα αγωνιστεί με αυτήν της Αλβανίας.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα έχει  εκπρόσωπο στο Euro, τον Σουηδό Τζίμι Ντουρμάζ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα έχει στην ίδια εθνική, τον γκολεαδόρ Μάρκους Μπεργκ.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα βρεθεί και ο Αλβανός αμυντικός μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Άντι Λίλα, όντας ο μόνος εκπρόσωπος ομάδας από την επαρχία.
 

Οι Rookies του Euro 2016

Όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, έτσι και στο φετινό Euro, κάποιοι έχουν την τιμητική τους. Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να πέφτουν στις «μεγάλες» ομάδες ή στους μεγάλους σταρ της διοργάνωσης, αλλά πολλά μάτια θα βρίσκονται και σε όλους τους πρωτοεμφανιζόμενους.

Για πρώτη φορά λοιπόν, σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα βρεθούν οι Αλβανία, Ουαλία, Σλοβακία, Β. Ιρλανδία και Ισλανδία. Το νέο σύστημα με τις 24 ομάδες αποτέλεσε μια τεράστια ευκαιρία, που την εκμεταλλεύθηκαν πλήρως οι συγκεκριμένες χώρες.

Ακόμη, νέοι «αστέρες» του ποδοσφαίρου θα συμμετάσχουν στα γήπεδα της Γαλλίας. Ξεχωρίζει η συμμετοχή του…οικοδεσπότη και κεντρικού χαφ της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά.
Ο Μάρκους Ράσφορντ της Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιντετ, ο Ελβετός Γκράνιτ Τσάκα της Άρσεναλ, ο Πολωνός Αρκάντιουζ Μίλικ του Άγιαξ, ο Ιταλός Λορένσο Ινσίνιε της Νάπολι και ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες της Μπάγερν, αναμένεται να δώσουν το κάτι διαφορετικό, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Euro. Βέβαια υπάρχουν και οι… σταθερές αξίες όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Τόμας Μίλερ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου συγκαταλέγονται οι Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία.

Η Ελλάδα στο EURO 2004

Ο δρόμος της Ελλάδας για τα τελικά του Euro του 2004 μόνο εύκολος δεν ήταν. Μετά τις δύο πρώτες ήττες σε ισάριθμα ματς, χρειάστηκε ένα σερί έξι συνεχόμενων νικών από τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ για να έρθει η πρόκριση στα τελικά της Πορτογαλίας και εκεί να γίνει το θαύμα. Μετά τις ήττες με 2-0 από την Ισπανία στη Λεωφόρο και την Ουκρανία στο Ολυμπίνσκι ξεκίνησε η αντεπίθεση. Πρώτη νίκη με 2-0 επί της Αρμενίας στη Λεωφόρο, επικράτηση εκτός έδρας κατά της Βορείου Ιρλανδίας με το ίδιο σκορ. Το γκολ του Γιαννακόπουλου όμως, στην   εκτός έδρας νίκη επί της Ισπανίας με 1-0 έδωσε το έναυσμα της πρόκρισης. Τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές η Γαλανόλευκη κατέβαλε με το ίδιο σκορ, 1-0, την Ουκρανία στη Λεωφόρο, την Αρμενία εκτός έδρας και την Βόρεια Ιρλανδία, επίσης στη Λεωφόρο.

Το πιο γλυκό ποδοσφαιρικό παραμύθι του ελληνικού αθλητισμού ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου. Στην πρεμιέρα του Euro 2004 η Ελλάδα νίκησε με 2-1 την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Ακολούθησε ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία και γλυκιά ήττα με 2-1 από την Ρωσία καθώς δεν μας στοίχισε την πρόκριση. Στη φάση των «8» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά επικρατώντας των Γάλλων 1-0 με   κεφαλιά  του Άγγελου Χαριστέα. Στους ημιτελικούς το τελευταίο ασημένιο γκολ που σημειώθηκε ποτέ, εναντίον της Τσεχίας στο 105 με κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα, ήταν αρκετό για να πάρει το εισιτήριο για τον  τελικό.
Στο ιστορικό ,πλέον, παιχνίδι της 4ης Ιουλίου ήρθε το αποκορύφωμα! Στο 57 κόρνερ του  Μπασινά, κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα η μπάλα στα δίχτυα. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε  και η Ελλάδα  έγραψε ολόχρυση σελίδα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Συγχρόνως δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Η Ελλάδα στα Euro

Σε τέσσερις τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει αγωνιστεί η Ελλάδα. Η δεύτερη συμμετοχή της το 2004 ήταν η «χρυσή», καθώς σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, κατακτώντας το τρόπαιο.

Το πρώτο «ταξίδι» σε Euro, έγινε για τα τελικά του 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας. Στην πρεμιέρα του τουρνουά η Εθνική γνώρισε την ήττα από την Ολλανδία με 1-0. Η Γαλανόλευκη κατάφερε να πάρει μόνο μια ισοπαλία χωρίς γκολ, από τη Δυτική Γερμανία, με 0-0. Το μοναδικό γαλανόλευκο γκολ σε εκείνη τη διοργάνωση, σημείωσε ο Νίκος Αναστόπουλος, στην ήττα με 3-1 από την Τσεχοσλοβακία.

Η επόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε τελική φάση ήταν το 2004 στην Πορτογαλία και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Πραγματοποιώντας «μαγικές» εμφανίσεις και κάνοντας το ένα θαύμα μετά το άλλο, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης!!!

Η τρίτη παρουσία ήταν το 2008. Η Εθνική δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αποκλείστηκε πρόωρα. Έτσι έγινε η πρώτη Πρωταθλήτρια Ευρώπης που βγήκε νοκ άουτ από τη φάση των ομίλων, χωρίς μάλιστα να πάρει βαθμό!

Στο τελευταίο Euro, αυτό του 2012, η Γαλανόλευκη έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Με αντίπαλο τη Γερμανία οι διεθνείς μας έκαναν ότι καλύτερο, αλλά έμειναν εκτός ημιτελικών στις λεπτομέρειες

Οι «Έλληνες» στα Euro

Αρκετά από τα «αστέρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που συμμετείχαν σε τελικές φάσεις Euro έχουν περάσει από τη χώρα μας, είτε ως παίχτες, είτε ως προπονητές.

Ένα από αυτά είναι ο Βέλιμιρ Ζάετς, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού την τετραετία 1984-1988 και προπονητής του τη σεζόν 1996-97. Ο Kροάτης συμμετείχε στη διοργάνωση του 1984 ως αρχηγός της τότε Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ, προπονητής του Τριφυλλιού τη σεζόν 2006-2007  αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στα τελικά του 1984 και του 1988, με σημαντικότερη στιγμή, τη συμμετοχή του στον χαμένο, από τη Γαλλία, τελικό του ΄84.

Μέλος των φούριος ρόχας του ’88 υπήρξε και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και βιρτουόζος της μπάλας, Μίτσελ. Η συμμετοχή του στην αποστολή πάντως, δεν βοήθησε και πολύ την ομάδα του, έχοντας ως συνέπεια τον πρόωρο αποκλεισμό της.

Τη μεγαλύτερη διάκριση ωστόσο, έχει να επιδείξει ένας από τους «μεγαλύτερους» ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Κριστιάν Καρεμπέ ή ο «τρελός σκύλος» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού την τριετία 2001-2004. Ο Γάλλος σταρ πρώτα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 στη Γαλλία και μετέπειτα το Euro του 2000, που διεξήχθη στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Passing game ή αλλιώς Ισπανία

Η Ισπανία έχει πετύχει κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί. Έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το Euro, το 2008 και το 2012, ενώ το 2010 ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας το Μουντιάλ.    Έτσι, είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή ομάδα που κατέκτησε τρεις μεγάλες διοργανώσεις στη σειρά.

Στο Euro του 2008, το οποίο διεξήχθη στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τη Γερμανία με 1-0.

Το 2012, στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας ήρθε το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο και τρίτο συνολικά στην ποδοσφαιρική ιστορία των φούριας ρόχας. Η επισφράγιση ήταν το επιβλητικό 4-0 επί της Ιταλίας στον τελικό του Κιέβου. Με ιδιαίτερη βαρύτητα στο passing game που εφάρμοσε ο τεχνικός της Βιθέντε ντελ Μπόσκε παίζοντας κατ’ ουσίαν χωρίς κλασσικό φορ!

Οι Ίβηρες ήταν οι πρώτοι που πέτυχαν τέσσερα τέρματα σε τελικό Euro, ενώ ολοκλήρωσαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη διοργάνωση χωρίς να ηττηθούν. Τρέχουν ένα σερί δώδεκα αήττητων αγώνων σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Τέλος, ρεκόρ αποτελούν και τα 509 λεπτά που δεν έχει παραβιαστεί η εστία τους και φιλοδοξούν να διευρύνουν το επίτευγμα.
 

1976 – Πανένκα

Ο Τσεχοσλοβάκος μέσος, Αντονίν Πανένκα, έγραψε το όνομά του μια για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ως μέλος της  Τσεχοσλοβακίας και πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του euro το 1976 το οποίο διοργανώθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Στον τελικό, ο οποίος μετά από 120 λεπτά έληξε 2-2, Τσεχοσλοβάκοι και Δυτικογερμανοί διεκδίκησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτό το οποίο έκρινε το νικητή εκτέλεσε ο Πανένκα με έναν πανέξυπνο και ταυτόχρονα πρωτότυπο τρόπο. Έστησε την μπάλα, πήρε φόρα και με ένα πανέμορφο σκαφτό πλασέ σκόραρε «αδειάζοντας» τον τερματοφύλακα των Γερμανών Σεπ Μάιερ. Ο συγκεκριμένος τρόπος εκτέλεσης πέναλτι φέρει πλέον και το όνομα του μεγάλου άσου της εθνικής Τσεχοσλοβακίας.  Με πέναλτι αλα Πανένκα.

Χρυσό-ασημένιο γκολ

Η χρυσή κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα στον ημιτελικό κόντρα στην Τσεχία στο euro 2004, ήταν το τελευταίο ασημένιο γκολ που σημειώθηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Κολοσσός σημείωσε το 1-0 στο 105’ και οι Τσέχοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα, παρά μόνο τη σέντρα και ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη! Αυτός ο άχαρος κανονισμός ο οποίος μείωνε το δραματικό ενδιαφέρον της παράτασης ή και των πέναλτι, καταργήθηκε μετά το τέλος  του Euro. Οι άλλες δύο περιπτώσεις που ο κανονισμός αυτός επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα ήταν το χρυσό γκολ του Γερμανού  Όλιβερ Μπίρχοφ στον τελικό του 1996 και το επίσης γκολ του Γάλλου Νταβίντ Τρεζεγκέ στον τελικό του 2000.
Στη φετινή διοργάνωση, η UEFA θα εφαρμόσει την τεχνολογία γραμμής, αλλά η απόφαση για το αν θα κατακυρωθεί ένα γκολ ή όχι παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή και είναι οριστική. Σε περίπτωση που το σύστημα χαλάσει, τα παιχνίδια θα διεξαχθούν ή θα συνεχιστούν χωρίς τη χρήση της «τεχνολογίας γραμμής».

Αποζημιώσεις ομάδων

Αρκετά χρήματα θα στοιχήσει στην UEFA η παρέλαση των αστέρων στα γήπεδα της Γαλλίας. Για κάθε ποδοσφαιριστή που θα συμμετάσχει στη διοργάνωση, καλείται να αποζημιώσει την ομάδα του με 4.500 ευρώ για κάθε μέρα που θα λείψει για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του στο EURO.

Η ομάδα με τους περισσότερους διεθνείς είναι η Γιουβέντους με δώδεκα, στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας είναι η Τότεναμ με έντεκα και τρίτη η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με δέκα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ έχει δύο διεθνείς, τον Ρόμπερτ Μακ και τον Έργκους Κάτσε. Από έναν έχουν ο Παναθηναϊκός, τον Μάρκους Μπεργκ, ο Ολυμπιακός τον Τζίμι Ντουρμάζ και ο ΠΑΣ Γιάννενα τον Άντι Λίλα. Στα ταμεία των ελληνικών ομάδων θα μπουν περίπου 109.000 ευρώ στην κάθε μια, εκτός από τον «Δικέφαλο του Βορρά» ο οποίος θα εισπράξει 218.000 χιλιάδες ευρώ.

Τα ποσά αναμένεται να αυξηθούν, αν οι Εθνικές των «εκπροσώπων» των ελληνικών ομάδων προχωρήσουν στη διοργάνωση.

Οι τελικοί εντός έδρας

Μόνο τρεις χώρες έχουν καταφέρει να διοργανώσουν και να κατακτήσουν ταυτόχρονα το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το 1964, το Euro διεξήχθη στην Ισπανία και στον τελικό οι Φούριας Ρόχας επικράτησαν της Σοβιετικής Ένωσης με 2-1 κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους.

Το 1968, η Ιταλία φιλοξένησε το Εuro και στον τελικό αντιμετώπισε τη Γιουγκοσλαβία. Ο αγώνας έληξε 1-1 και χρειάστηκε επαναληπτικός αφού τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι. Στο δεύτερο παιχνίδι, η «Σκουάντρα Ατζούρα» επικράτησε με 2-0 των Πλάβι και κατέκτησε το μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο που έχει μέχρι σήμερα.

Το 1984 ήταν η σειρά της Γαλλίας. Στον τελικό κόντρα στην Ισπανία νίκησε 2-0 και πανηγύρισε και αυτή τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της.

Οι «τρικολόρ» διοργανώνουν για τρίτη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, μετά από αυτά του 1960 και του 1984.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, έχει φιλοξενήσει δύο φορές το τουρνουά. Το 1968 και το 1980.

Πέντε τελικοί στην παράταση

Πέντε από τους δεκατέσσερις τελικούς Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, έχουν οδηγηθεί στην παράταση και μόνο ένας από αυτούς στη διαδικασία των πέναλτι.

Το 1960, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είχαμε πρώτη φορά έξτρα χρόνο σε τελικό, με τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί της Γιουγκοσλαβίας με 2-1. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1.

Το 1968, ο τελικός ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία  οδηγήθηκε και αυτός στην παράταση. Το τελικό 1-1 ‘υποχρέωσε’ τις ομάδες να πάνε σε επαναληπτικό δύο ημέρες μετά. Εκεί η Ιταλία επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας με 2-0.

Το 1976, είχαμε τη μοναδική περίπτωση που τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η Τσεχοσλοβακία επικράτησε με 5-3 της Δυτικής Γερμανίας και με το ιστορικό πέναλτι του Αντονίν Πανένκα, ολοκλήρωσε μια μεγάλη έκπληξη.

Το 1996, ο τελικός κρίθηκε για πρώτη φορά στο χρυσό γκολ. Ευνοημένη ήταν η Γερμανία, η οποία επικράτησε με 2-1 της Τσεχίας. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1.

Τελευταία φορά που τελικός οδηγήθηκε σε παράταση ήταν το 2000. Κρίθηκε πάλι στο χρυσό γκολ και το πέτυχε η Γαλλία επικρατώντας 2-1 της Ιταλίας. Και τότε ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος