Ο «Μαραντόνα της Καλαμαριάς» και η απενοχοποίηση της τέχνης των γκράφιτι (audio)

Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΑσπορ «Πρωινός Μπαλαδόρος» με τον Τάσο Επιτρόπου ήταν, ένας καλλιτέχνης που με το έργο του ταρακούνησε αυτές τις ημέρες την κοινή γνώμη. Το γκράφιτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, δίχασε, αλλά δημιούργησε και αρκετή κουβέντα…

Ο λόγος για τον Ηλία Στύλο, ο οποίος μέσω των έργων του θέλει να απενοχοποιήσει το γκράφιτι στην Ελλάδα, δίνοντας χρώμα στους γκρίζους και μουτζουρωμένους τοίχους, πολλές φορές και αμισθί όπως ο ίδιος αναφέρει.

Ο 33χρονος Θεσσαλονικιός, Ηλίας Στύλος, μεταξύ άλλων, μίλησε:

Για το Μαραντόνα και την έκταση που πήρε η θεματολογία του γκράφιτι, που φιλοτέχνησε: Τρεις ημέρες ζωγράφιζα τον Μαραντόνα. Αν υπήρχε ενδιαφέρον από τη διεύθυνση του σχολείου για το τι κάνω, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έρθουν να με σταματήσουν ή να με ρωτήσουν. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν εκρήξεις και να πάρει τόσο μεγάλη έκταση το πράγμα, σημαίνει ότι και εγώ από τη πλευρά μου συνάντησα κάποιους χαρακτήρες οι οποίοι δεν με ευχαρίστησαν για αυτό που έκανα. Θέλω να πω ότι εγώ συμφώνησα να κάνω την Αργοναυτική Εκστρατεία, με την προϋπόθεση να κάνω και έναν τοίχο από την πίσω μεριά που κοιτάει έξω από το σχολείο. Όταν λοιπόν έκανα την Αργοναυτική, η αντιμετώπιση ήταν να μου λένε να κάνω και λίγο πιο εκεί, λίγο πιο πέρα. Η δουλειά έγινε αφιλοκερδώς και είπαν ας τον εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε και εμένα δεν μου άρεσε αυτή η αντιμετώπιση. Έτσι, έπαιξα με το «λογοπαίγνιο» ότι «θα σας κάνω έναν Θεό». Χάρηκαν γιατί νόμιζαν ότι θα κάνω έναν Θεό από την μυθολογία και εγώ έκανα τον Μαραντόνα. Η αντίδραση ήρθε την επόμενη μέρα, αλλά δεν γνώριζα την έκταση που θα πάρει, γιατί όσο ζωγράφιζα, έβγαζαν φωτογραφίες από έξω και τις ανέβαζαν σε σάιτ και σελίδες ποδοσφαιρικές και έπαιρναν πολλές χιλιάδες λάικ και εγώ φυσικά χάρηκα. Μετά όμως μου κόπηκε η χαρά γιατί με πήραν τηλέφωνο από την διεύθυνση του σχολείου και μου είπαν τι είναι αυτό που έκανες. Τους είπα έναν Θεό και μου απάντησαν είναι Θεός ένας ναρκομανής;

Για το σκεπτικό του σχεδίου: Το έργο είναι καθαρά ποδοσφαιρικό. Πολλά παιδιά εμπνέονται, γιατί αν προσέξετε στη φωτογραφία έχει το βλέμμα του προς τα πάνω. Δεν τον έχω κάνει στη πτώση του, τον έχω κάνει λίγο πριν την άνοδο. Αυτό το συναίσθημα ήθελα να περάσω. Ο άνθρωπος που ονειρεύεται, που έχει στόχους, που έχει ξεκινήσει από το μηδέν, που έχει περάσει πάρα πολλά. Φυσικά είχε τις αδυναμίες του, αλλιώς δεν θα ήταν άνθρωπος, αλλά πάντα έλεγε στον κόσμο να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά, αφήστε να παλέψω εγώ με τους δαίμονές μου, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Γνώριζε δηλαδή το πρόβλημά του και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να το μεταδώσει…

Για την «επόμενη μέρα»: Το έργο παραμένει και ανεβάζουν τη φωτογραφία του έργου μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που σημαίνει πως με υποστηρίζει σχεδόν όλος ο Δήμος Καλαμαριάς. Εννοείται πως πάντα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που θα διαφωνεί. Μπορώ να ακούσω την άποψη αυτού του ποσοστού αλλά δεν χρειάζεται να την ενστερνιστώ, δεν θα πω ναι έχετε δίκιο σε καμία περίπτωση…

Για τα “κυνηγητά” σε καλλιτέχνες που κάνουν γκράφιτι: Προσπάθησα να απενοχοποιήσω το γκράφιτι. Πήγαινα σε δημόσιους χώρους που οι τοίχοι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, σε κεντρικούς δρόμους που περνούσαν παιδιά, γονείς, ηλικιωμένοι. Τους άρεσε η δράση που έκανα. Από τα 100 άτομα, τα 99 έλεγαν μπράβο, ομόρφυνες τον χώρο μας και έφυγαν οι κακότεχνες μουτζούρες. Υπήρχε και ο ένας, τρίτης ηλικίας παππούς, που θα έκανε ανώνυμη καταγγελία, να ενοχλήσει τέσσερις αστυνομικούς, να έρθουν αυτοί σε μένα, αναγκαστικά βάσει νόμου, για αυτό λέω πως αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει, για να μου πουν φίλε αυτό που κάνεις είναι πολύ ωραίο, μακάρι να μπορούσες να το τελειώσεις.

Δίνω τέχνη στον κόσμο, ο οποίος την εκτιμά. Έχω κάνει κάποια σχέδια αναγκαστικά παράνομα, γιατί δεν μπορώ να βγάλω άδεια για συγκεκριμένους τοίχους. Θέλω με αυτό το τρόπο να απενοχοποιήσουμε το γκράφιτι. Να υπάρξει μία νέα νομοθεσία, όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να πουν «αυτός ο τοίχος είναι μουτζουρωμένος, μπορώ να τον φιλοτεχνήσω;». Ούτε θα ζητήσει λεφτά, ούτε ο Δήμος θα δίνει χρήματα για να ξαναβάφεται ο τοίχος ένα γκρι ή ένα μπεζ, για να πάνε πάλι να το χαλάσουν.

Για την ύπαρξη αμοιβής σε κάποια έργα: Ναι, υπάρχουν δουλειές που αμειβόμαστε. Έχω κάνει πολλές δουλειές σε εκπαιδευτήρια, στο λούνα παρκ. Δουλεύουμε αναγκαστικά σε καμβάδες. Στην Ελλάδα υπάρχει δυστυχώς η νοοτροπία ότι η τέχνη δεν πρέπει να πληρώνεται, αυτό έχω καταλάβει, γι’ αυτό και οι ταλαντούχοι Έλληνες που κάνουν τεράστια γκράφιτι σε μεγάλους τοίχους φεύγουν στο εξωτερικό και πληρώνονται πολύ καλά, γιατί ξέρουν πως εδώ δυστυχώς δεν έχουν μέλλον. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς τοίχους, δεν έχουμε νοοτροπία όμως. Εάν δείτε τη δουλειά που γίνεται από το μηδέν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα θα πείτε και εσείς ο ίδιος πόση υπομονή μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος για να φτιάξει αυτό το έργο τέχνης; Πρέπει να το θέλεις πολύ, να το αγαπάς…

Για τα άλλα έργα του: Πιο πολύ έχω κάνει χαρακτήρες κόμικς και της Marvel. Δεν έχω κάνει άλλες προσωπογραφίες, δεν πίστευα ότι είναι το ατού μου. Να όμως που έκανα μία και έτυχε να εντυπωσιάσει…

Για την ανταπόκριση από τον κόσμο μετά το γκράφιτι του Ντιέγκο: Δεν περίμενα να πάρει τόσο μεγάλη έκταση το σχέδιο. Έφτασε μέχρι τη Λανούς, την πόλη που μεγάλωσε ο Μαραντόνα. Μου έστειλε μήνυμα ο πρόεδρος της εκκλησίας που έχουν εκεί. Έχουν μία ιδιαίτερη λατρεία για τον Ντιέγκο. Τον εκτιμούν και τον αγαπάνε που βοήθησε τόσες οικογένειες. Κάθε μήνα έδινε περίπου 100.000 ευρώ για άπορες οικογένειες.

Υπάρχει κόσμος από το εξωτερικό που μου έδωσε δύναμη, με βοήθησε. Ένας κύριος από την Αμερική μου είπε ότι το γκράφιτι μου είναι από τα καλύτερα που έχει δει… Άτομα από την Αθήνα μου είπαν ότι αν έρθουν Θεσσαλονίκη θα έρθουν μόνο για αυτό το σχέδιο. Μεγάλα και πολύ όμορφα λόγια. Θέλω η τέχνη να ενώνει. Ο κόσμος χρειάζεται την επικοινωνία και η Τέχνη μπορεί να το πετύχει…

ΠΗΓΗ: ΕΡΑσπορ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος