Την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να μπει τέλος στην χειραγώγηση των αγώνων και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η βία ώστε να μπορούν όλοι να πηγαίνουν στους αθλητικούς χώρους και στα γήπεδα με ασφάλεια, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή επί του αθλητικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο εχει υπερψηφίσει επί της αρχής και επί των αρθρων μόνο η ΝΔ το ΚΙΝΑΛ είχε επιφυλαχθεί και τα υπολοιπα κόμματα το είχαν καταψηφίσει.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση και την γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου Νίκου Αλεβιζάτου σχετικά με την αναδρομικότητα των θητειών και τα όρια ηλικίας για την εκλογή στην διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η ένσταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τονίζει την ανάγκη ανανέωσης των Ομοσπονδιών με νέους ανθρώπους.

Η «διοικητική αναζωογόνηση», θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (σ.σ. όταν και είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών), ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε επίσης για υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων του αθλητισμού, ενώ τόνισε για ακόμη μία φορά ότι οι επίμαχες διατάξεις έχουν τύχει ευρείας αποδοχής από Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο νομοτεχνικών βελτιώσεων απέσυρε την διάταξη που αφορούσε την αναδρομικότητα των θητειών.

«Κάναμε αλλαγή στη διατύπωση, όχι στην ουσία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας». Με αυτά τα λόγια αποσαφήνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, σε ο,τι αφορά το πολυσυζητημένο άρθρο 8, που αφορά τους περιορισμούς στις θητείες και τα όρια ηλικίας για τους προέδρους και τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας.

Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες  το ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την περαιτέρω εμπλοκή της αστυνομίας στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Αναφερόμενος στο άρθρο για την παραχώρηση χρήσης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισήμανε: «Όλες οι κυβερνήσεις από το 2004 και μετά αφήσατε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να καταστρέφονται και έρχεστε σήμερα να τις νοικιάσετε. Κανείς δεν απολογήθηκε πού πήγαν τα λεφτά των Ολυμπιακών Αγώνων»

Για «οπισθοδρομικό και φωτογραφικό νομοσχέδιο», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερασπιστεί μέχρι κεραίας τις δημοκρατικές κατακτήσεις του νόμου Βασιλειάδη. «Δίνετε παράταση ζωής στα σωματεία-σφραγίδες. Η πρώτη κυβέρνηση που θεσμοθέτησε θητείες ήμασταν εμείς. Φέρνετε διάταξη με αναδρομική ισχύ -την οποία πήρατε πίσω- βάλατε και όρια ηλικίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς.

Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, όμως ο ειδικός αγορητής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι το κόμμα του λέει «ναι στις θητείες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και χωρίς ηλικιακό ρατσισμό». «Στόχος μας πρέπει να είναι να επιστρέψει η οικογένεια στο γήπεδο», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναφορικά με τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς.

Τη θέση του ΚΚΕ ότι κανένα αθλητικό νομοσχέδιο δεν προωθεί το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, επανέλαβε ο Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος μίλησε επίσης για καταστρατήγηση κάθε έννοιας προσωπικών δεδομένων, με τις διατάξεις αντιμετώπισης της βίας. Σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας, ο κ. Συντυχάκης τα χαρακτήρισε «ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών», ενώ για το νέο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, υποστήριξε ότι παραχωρεί την κινητή και ακίνητη περιουσία της ΕΟΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, απέρριψε εξ ολοκλήρου το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για “ έφοδο των φοβικών” και “ αναχρονιστικές αντιλήψεις”, τονίζοντας ότι θέματα όπως ο αριθμός θητειών και τα όρια ηλικίας θα πρέπει να αποφασίζονται απόκλειστικά από τις ίδιες τις ομοσπονδίες. «Το πιο επείγον και αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, είναι να έχει ο λαός τη δυνατότητα να αθληθεί και να αγαπήσει ξανά τον αθλητισμό, να ξαναγίνει φίλαθλος με την ουσιαστική έννοια της λέξης”, κατέληξε η κα. Σακοράφα.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: