Θύμα της Covid-19 ο επαγγελματικός αθλητισμός – Αντιμέτωπες με τα χρέη οι αγγλικές ομάδες

Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει προκληθεί ποτέ στο παγκόσμιο αθλητικό ημερολόγιο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την αρχή της πανδημίας, σε όλον τον πλανήτη, αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί. Ακόμα κι αν παρατηρείται μια διστακτική “επανεκκίνηση” των αγώνων σε ορισμένα αθλήματα, το οικονομικό πλήγμα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού είναι δυσβάσταχτο.

Σύμφωνα με την Deloitte, το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, οι μεγάλες μειώσεις στα έσοδα οφείλονται στα εισιτήρια και την απουσία των θεατών.

Η Manchester United αντιμετωπίζει χρέος που αγγίζει τις 474,1 εκατ. λίρες, αυξημένο, δηλαδή, κατά 133%, ενώ η ζημιά που σημειώθηκε τη σεζόν 2019-2020 ισούται με 23,2 εκατ. λίρες.

Κατά συνέπεια της οικονομικής κρίσης που υφίσταται η κορυφαία ομάδα της Premier League λόγω της πανδημίας, οι αναβληθείσες πληρωμές των παιχτών αγγίζουν τις 80 εκατ. λίρες.

Γιατί, όμως, τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά; 

Η Manchester United ανήκει στους μεγάλους συλλόγους, των οποίων η οικονομική κατάσταση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πως το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς τα έσοδά της παρατίθενται δημόσια.

Η Deloitte πιστεύει ότι οι ομάδες της Premier League πρέπει να πορευτούν με ανώτατο όριο μισθού το 70% των εσόδων, ώστε να διασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους.

Ωστόσο, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν είναι τα μόνα που έχουν “λασπωθεί” από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ο χώρος της πυγμαχίας έχει πληγεί επίσης σημαντικά, ελλείψει θεατών, με τους μπόξερ της ελίτ να έχουν “χτυπηθεί” περισσότερο απ’ όλους.

Τι επιφυλάσσει άραγε το μέλλον για τους επαγγελματίες αθλητές και τους φιλάθλους; 

Επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές φαίνεται να είναι ο κανόνας που θα επικρατεί στο άμεσο μέλλον του επαγγελματικού αθλητισμού. Το πως αυτό θα συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων και το πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι οπαδοί στη νέα πραγματικότητα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Εντούτοις, υπάρχει και η θετική πλευρά

Σύμφωνα με τη Guardian, “ο αθλητισμός της ελίτ θα τη βγάλει καθαρή στο τέλος”, αλλά η τρέχουσα κρίση δεν παύει να αποτελεί μια καλή αφορμή για επανεξέταση της αθλητικής δομής, για μια βαθιά ανασκόπηση.

Πίσω από το φως της δημοσιότητας και των οικονομικών συμφερόντων, τι είναι στην ουσία του ο αθλητισμός; Αν ρίξουμε μια ματιά προς τη βάση αυτής της δομής, βρίσκεται το ερασιτεχνικό και ψυχαγωγικό άθλημα. Και αυτός είναι ο αθλητισμός που θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Η ανάγκη για συμμετοχή και υποστήριξη που πηγάζουν από τη βαθιά αγάπη για τον αθλητισμό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάντα και παντού.

Θύμα της Covid-19 ο επαγγελματικός αθλητισμός – Αντιμέτωπες με τα χρέη οι αγγλικές ομάδες
photo: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος