ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Η προεκλογική μάχη της εθνικής κάλπης δεν έχει αρχίσει, επισήμως τουλάχιστον, όμως αύριο Κυριακή το ενδιαφέρον στρέφεται στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες προβλέπεται μεγάλη μάχη με αβέβαιη έκβαση. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πώς ψηφίζουμε

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα της πρώτης ψηφοφορίας, µε τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

Ο εκλογέας δεν σηµειώνει σταυρό προτίµησης, δεδοµένου ότι η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δηµάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ακόμα και αν τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο.

Όσοι δεν βρίσκουν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους και όσοι είναι διπλοεγγεγραμένοι:

  • Οι παραλειφθέντες εκλογείς θα ψηφίσουν µε πιστοποιητικό εγγραφής στα δηµοτολόγια ή µητρώα αρρένων, το οποίο παίρνουν από τον δήµο τους
  • Οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς, δίπλα στο όνοµα των οποίων στον εκλογικό κατάλογο, υπάρχει η ένδειξη ∆, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν διπλοψηφίσει.
Ανάδειξη επτά περιφερειαρχών και 227 δημάρχων τη δεύτερη Κυριακή

Δύο στους τρεις δήμους δεν εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης με το 42,6 % θα αντιμετωπίσει τον Νάσο Ηλιόπουλο που ήρθε δεύτερος με 16,9%.

Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης με 45,3% θα διεκδικήσει εκ νέου των δημαρχιακό θώκο από τον Νίκο Βλαχάκο, που συγκέντρωσε 27,1% την πρώτη Κυριακή.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ταχιάος με ποσοστό 22,4% θα αντιμετωπίσει τελικά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος, μετά την επανακαταμέτρηση, αναδείχτηκε δεύτερος με ποσοστό 14,9%, ξεπερνώντας οριακά το 14,5% του Γιώργου Ορφανού.

Στο Αιγάλεω, ο Γιάννη Γκίκας οριακά πρώτος με 26,04% θα αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα που συγκέντρωσε 25,9%

Στην Αγία Παρασκευή, ο Βασίλης Ζορμπάς με το 27,4% θα αναμετρηθεί με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο που συγκέντρωσε 26,4%.

Στην Πάτρα, ο Κώστας Πελετίδης με 40,6% από τον πρώτο γύρο διεκδικεί τον δήμο εκ νέου, με αντίπαλο τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο που ήρθε δεύτερος με 16,01%

Στον Δήμο Λαρισαίων, ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης με 42,51% θα αναμετρηθεί με τη Ρένα Καραλαριώτου που πέτυχε το 39,85%

Στο Ηράκλειο, ο Γιάννης Κουράκης με ποσοστό 36,7% θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο με αντίπαλο τον Βασίλη Λαμπρινό, του οποίου το ποσοστό ήταν 24,1% την πρώτη Κυριακή.

Από τις 13 περιφέρειες, οι έξι ξεκαθάρισαν από τον πρώτο γύρο, ενώ στις υπόλοιπες επτά θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.

Ξεχωρίζουν οι μάχες στην Αττική, ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και τη Ρένα Δούρου, στη Δυτική Ελλάδα ανάμεσα στον Νίκο Φαρμάκη και τον Απόστολο Κατσιφάρα, και στα Ιόνια νησιά, μεταξύ της Ρόδης Κράτσα και του Θόδωρου Γαλιατσάτου.

Μικρότερη η έξοδος των ετεροδημοτών

Καθ` οδόν προς τους τόπους που ψηφίζουν είναι οι ετεροδημότες, που μετακινήθηκαν κυρίως οδικώς, αλλά και σιδηροδρομικώς και ακτοπλοϊκώς. Όπως φαίνεται, η έξοδος είναι μικρότερη από ό,τι στον πρώτο γύρο.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, γενικά καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα.

Σχετική είδηση: Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές – Μειωμένη έξοδος ετεροδημοτών (video)

Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα, Μ. Σταθοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: