23 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή (vid)

Το κλίμα μας αλλάζει. Αυτό δεν είναι απλώς ένα μελλοντικό σενάριο. Είναι αυτό που συμβαίνει τώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς όλο και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα η οποία εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 23η Μαρτίου σε ανάμνηση της ημέρας αυτής του 1950 που τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (W.M.O.). Το θέμα του εορτασμού που επιλέχτηκε από τον WMO για το 2016 είναι: «Θερμότερο και Ξηρότερο Κλίμα, Ακραίες Βροχοπτώσεις. Αντιμέτωποι με τις Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Έρευνα – επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Οι τελευταίες δεκαετίες ήταν σημαντικά θερμότερες από τις προηγούμενες. Η περίοδος 2011-2015 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, και το έτος 2015 (με μια επιπλέον επιβάρυνση από έναν ισχυρό Ελ Νίνιο), ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις, στα τέλη του 1800.

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει το φυσικό σχήμα των εποχών, και αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι

23 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή (vid)
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Δημητρίου (ΑΗΣ) (φωτογραφία επεξεργασμένη από την Greenpeace )

καύσωνες, οι ξηρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές οι συνεχιζόμενες αλλαγές αποτελούν μια πρόγευση ενός θερμότερου, ξηρότερου, αλλά και βροχερού μέλλοντος. Κι όμως, είναι ακόμα εφικτό να μειωθεί η ζημιά. Τον Δεκέμβριο του 2015, οι κυβερνήσεις του κόσμου ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία του Παρισιού, αποφασίζοντας γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η ιστορική συμφωνία δεσμεύει όλες τις χώρες να κάνουν φιλόδοξες προσπάθειες που θα ανταποκριθούν στην επείγουσα απειλή της κλιματικής αλλαγής «στη βάση των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών τους». Η συμφωνία, εξάλλου, είχε να κάνει και με την οικονομική στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τη μεταφορά τεχνολογίας, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση, καθώς και την κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Έχει επιτευχθεί παγκοσμίως σπουδαία επιστημονική πρόοδος, που καθιστά δυνατή την παραγωγή όλο και πιο χρήσιμων πληροφοριών και υπηρεσιών για τον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το παγκόσμιο Δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής & Υδρολογικής Υπηρεσίας έχουν σε αυτό διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με την έρευνα, την παρατήρηση και τις επιχειρησιακές υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία και την Επιστήμη της Μετεωρολογίας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου είναι τώρα πλήρως πεπεισμένες για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα είναι απαραίτητες για την προώθηση της τεχνολογίας εκπομπής χαμηλών τιμών άνθρακα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στη μείωση εκπομπών ρύπων: οι πολίτες μεμονωμένα, οι επιχειρήσεις, οι οργανώσεις, οι κυβερνήσεις, η Πολιτεία. Επίσης, η επιστήμη θα βοηθήσει στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καθοδήγηση της διεθνούς κοινότητας προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον video (στα Αγγλικά) του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού  για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον του πλανήτη

Εκδήλωση στο Ελληνικό από την ΕΜΥ

Εκδήλωση με θέμα «Θερμότερο και ξηρότερο κλίμα, ακραίες βροχοπτώσεις. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», διοργανώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 12:00-17:00, στις εγκαταστάσεις της στο Ελληνικό. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας,  γίνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ο μετεωρολόγος και υποδιοικητής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται και συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2015. Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα των 280 ppm) και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για ολόκληρο το 2016. “Η πρόκληση για την Ελλάδα εστιάζεται στη στρατηγική και τα μέτρα για την προσαρμογή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς”, τονίζει ο κ. Κολυδάς.

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή (vid)Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας. Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.

Η πρόβλεψη του καιρού μέσω δορυφόρων

Το 1972 οι Αμερικανοί εκτόξευσαν στο διάστημα τον δορυφόρο Νίμπους 5. Ο δορυφόρος αυτός ήταν καθαρά επιστημονικός και είχε σαν σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Πώς θα γινόταν αυτό; Μα απλούστατα, ο δορυφόρος αυτός ήταν εξοπλισμένος με πολλών ειδών όργανα. Με την βοήθεια των οργάνων αυτών, και με τις επιστημονικές καταμετρήσεις τους, θα μπορούσε ο άνθρωπος να μελετήσει το περιβάλλον του. Κατ’ αρχήν ο δορυφόρος Νίμπους ήταν εξοπλισμένος με φωτογραφικές μηχανές που ήταν εφοδιασμένες με καταπληκτικά συστήματα προηγμένης τεχνικής, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να φωτογραφίζουν ανάμεσα από τα σύννεφα. Με τον τρόπο αυτόν, ο Νίμπους τράβηξε φωτογραφίες των πόλεων της υδρογείου κι έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν τις μεταβολές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διάφορες εποχές και τις τυχόν επιδράσεις τους στις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη μας. Οι διάφορες φωτογραφίες που έστελνε ο Νίμπους από τους ωκεανούς με την κατάλληλη μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες, βοήθησαν στη μακρόχρονη πρόβλεψη των διαφόρων φυσικών φαινομένων όπως π.χ. οι καταιγίδες, οι τυφώνες και άλλα.

Κάποια άλλη εργασία που έκανε ο Νίμπους ήταν να τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες. Και αυτό γιατί το κάθε χρώμα έχει και τη σημασία του. Π.χ. το καφέ χρώμα σημαίνει μέτρια θερμοκρασία πάνω στην επιφάνεια της γης. Το κίτρινο σημαίνει κρύο και το κόκκινο σημαίνει ψηλή θερμοκρασία. Όταν πρόκειται για φωτογραφίες των πόλων, τότε το άσπρο ή το ανοιχτό γκρίζο χρώμα σημαίνουν νερό, ενώ το μπλε με το γκρίζο σημαίνουν νερό ανακατωμένο με πάγους. Από τότε έχουν γίνει κι άλλα βήματα, κι έτσι είμαστε σήμερα σε θέση να γνωρίζουμε πολλά για την πρόγνωση του καιρού.

23 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος