Το Θεατρικό Eργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», διοργανώνει στο Δίστομο, το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016», από 19 έως 27 Αυγούστου 2016. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο ανοικτό θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου και θα λάβουν μέρος  επτά (7) θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα και στο τέλος των θεατρικών παραστάσεων θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: Α’-Β’-Γ’ καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας, Μουσικής σύνθεσης, Μουσικής επιμέλειας, Σκηνικών-Κοστουμιών, Χορογραφίας, Κίνησης, Φωτισμού, Α’ ανδρικού ρόλου, Α’ γυναικείου ρόλου, Β’ ανδρικού ρόλου, Β’ γυναικείου ρόλου, Προγράμματος  και Καλύτερης Αφίσας.

oneirovatesΕιδικά βραβεία  θα δώσουν το κοινό ενηλίκων και νέων, αφού παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

Το Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» που θα φιλοξενήσει τις θεατρικές παραστάσεις, θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ εκτός συναγωνισμού.
afisaΟι θίασοι που προκρίθηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016» καθώς και το τελικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1.      Παρασκευή 19 Αυγούστου – Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» – «Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου» του Ματέϊ Βιζνιέκ ( εκτός συναγωνισμού)

2.      Σάββατο 20 Αυγούστου – Θεατρική Ομάδα «Ονειροβάτες» ‘Ιλιον Αττικής – «Τρωάδες» του Ευριπίδη

3.      Κυριακή 21 Αυγούστου – Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης – «Ερωτόκριτος» του Β. Κορνάρου

4.     Δευτέρα 22 Αυγούστου – Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης» – «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» του Κ. Γκολντόνι

5.     Τρίτη 23 Αυγούστου – Θεατρικό Εργαστήρι Μοσχάτου – Ταύρου «Εν Δράσει» – «Φτυστός ο Μακαρίτης» της Π. Φυλαχτάκη

6.     Τετάρτη 24 Αυγούστου – Θεατρικό Εργαστήρι Νίκαιας – Ρέντη «Ρενδία Λέξις» – «Από Άλλον Τόπον» συλλογικό θεατρικό έργο

7.     Πέμπτη 25 Αυγούστου – Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» – «Αφεντικά και Δούλοι» διασκευή απο «Το νησί των Σκλάβων» του Πιερ Ντε Μαριβώ

8.     Παρασκευή 26 Αυγούστου – Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν» Αυγόρου Κύπρου – «Μάνα Κουράγιο» του Μπ. Μπρεχτ

9.     Σάββατο 27 Αυγούστου –  Τελετή Λήξης – Βράβευση Θιάσων

2016-08-08 19.53.33Το ert.gr στηρίζει τη διοργάνωση και ξεκινά την τμηματική παρουσίαση των θεατρικών ομάδων που συμμετέχουν, ξεκινώντας από τη θεατρική ομάδα «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ», την αυτοπαρουσίαση της οποίας κάνει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος.

oneirovates4Η θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ με όλο το βασικό στελεχικό της δυναμικό (στη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία) ξεκίνησε ως β΄σκηνή του δήμου Ιλίου. Σήμερα είναι σχήμα ερασιτεχνικό, ανεξάρτητο από οποιονδήποτε άλλο φορέα, αυτοχρηματοδοτούμενο (από τις συνδρομές των μελών του), με έδρα το Ίλιο. Διαθέτει τμήμα θεάτρου ενηλίκων, τμήμα θεάτρου για παιδιά, εφηβικό τμήμα και μορφωτικό τμήμα . Έχει εντός της τελευταίας επταετίας παρουσιάσει τις εξής παραστάσεις:
Ξ. Καλογεροπούλου «ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ», Σοφοκλέους «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», Σαίξπηρ, «ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ», Λόρκα, «ΟΙ ΦΑΣΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΡΑ». Γ. Σταύρου» ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», Τσέχωφ, ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ», «Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ», το λαϊκό παραμύθι της Σκύρου «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΛΑΔΙΑ», Βιτσέντζου Κορνάρου, ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ και ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ του Γκόγκολ.

Η εργασία των «Ονειροβατών» έχει παρουσιαστεί, εκτός από το Ίλιο, και στους Δήμους Αιγάλεω, Αγ.Βαρβάρας, Νίκαιας, Αχαρνών, Αλίμου, Αγίων Αναργύρων και Κορυδαλλού.
Το 2015 οι ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, συγκεκριμένα στους 29ους θεατρικούς αγώνες Δήμου Ζωγράφου, με τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ του Βιτσέντζου Κορνάρου. Απέσπασαν:
1) βραβείο Οργάνωσης Συνόλου,
2)βραβείο Α΄γυναικείου ρόλου,
3) βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου,
4) υποψηφιότητες βραβείων στη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και την κίνηση Χορού.
Για το 2016 οι ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ έχουν ετοιμάσει: α) Τμήματα Ενηλίκων, Αριστοφάνη «Πλούτος» και Ευριπίδη «Τρωάδες». Β) Εφηβικό τμήμα, δραματοποίηση των Παραλογών «Του Γιοφυριού της Άρτας « και «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού».
Οι εφετινές μας παραστάσεις θα λάβουν μέρος στα πανελλήνια φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου του Δήμου Ζωγράφου ( ΠΛΟΥΤΟΣ) και του Διστόμου (ΤΡΩΑΔΕΣ).

oneirovates3Καλλιτεχνική Υπεύθυνη – Σκηνοθέτις της Ομάδας:
Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου (1953).
Ποιήτρια. Γραμματολογικά τοποθετείται στη γενιά του ’70. Έχει τιμηθεί με:
-Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008 για το βιβλίο της «Λιμός»
-Βραβείο Ποίησης 2014 του ηλεκτρον. περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ( πρώην ΔΙΑΒΑΖΩ) για το βιβλίο της «Το Ελάχιστο Ψωμί της Συνείδησης».

Έχει εκδώσει 12 βιβλία ποίησης, ένα βιβλίο με πεζά κείμενα και έναν τόμο μεταφράσεων αρχαίων Ελλήνων λυρικών ποιητών. Ποίησή της έχει μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, τα εβραϊκά, τα περσικά και τα τούρκικα.
Με το ερασιτεχνικό θέατρο, μαθητικό και ενηλίκων, ασχολείται από το 1974, αποτελεί δε ιδρυτικό μέλος της ομάδας των ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΩΝ.
Συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Δήμου Πετρούπολης από της ιδρύσεώς της ως Διδάσκουσα του μαθήματος της ελληνικής και ξένης Λογοτεχνίας.

oneirovates2Εφέτος οι ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ αφιερώσαμε ολόκληρη την ετήσια θεατρική δραστηριότητα της Ομάδας στο Αρχαίο Δράμα. Χωριστήκαμε σε δύο «θιάσους»: Οι μισοί εργάστηκαν πάνω στην κωμωδία (ΠΛΟΥΤΟΣ) και οι άλλοι μισοί πάνω στην τραγωδία (ΤΡΩΑΔΕΣ).

Όλοι μαζί ωστόσο παρακολουθήσαμε σειρά κοινών ομιλιών και δράσεων, θεατρικών και φιλολογικών, που αποσκοπούσαν στη βαθύτερη μύησή μας στο κορυφαίο αυτό είδος θεάτρου, που θελήσαμε να υπηρετήσουμε. Γιατί για μας η συμμετοχή μας στους ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ θέλουμε να είναι, στο μέτρο των δυνάμεων μας, υπόθεση εσωτερικού πλουτισμού

oneirovates5Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΤΡΩΑΔΕΣ»
Ο Ευριπίδης (485 -406 π.Χ.), ως ο νεότερος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς μας ποιητές (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης),ζει στην καρδιά του Πελοποννησιακού Πολέμου ( 431- 404 π.Χ.), σ’ έναν κόσμο και σε μια εποχή πολύ αναγνωρίσιμη, δυστυχώς, από τα μάτια της εποχής της δικής μας: Τυφλή επιδίωξη της επικράτησης του ισχυρού, βία χωρίς όρια, καταρράκωση των ηθικών αξιών. Από τα 81 έργα που του αποδίδονται σώζονται 19 και ανάμεσά τους οι «Τρωάδες» (= «Οι γυναίκες της Τροίας»), γραμμένο το 415, λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου και την ανελέητη σφαγή των κατοίκων της από τους Αθηναίους και μέσα στη σικελική εκστρατεία, που τόσο αίμα κόστισε στην αθηναϊκό λαό.

Σ’ αυτό ο ποιητής μεταφέρει τη δράση στο τέλος του Τρωικού πολέμου, με την Τροία ερειπωμένη, τον ανδρικό της πληθυσμό κατασφαγμένο και τις γυναίκες της έτοιμες να φορτωθούν σαν σκλάβες στα καράβια των νικητών. Ποια θα είναι η μοίρα αυτών των γυναικών; Ποια είναι η μοίρα του άμαχου, του πρόσφυγα, του αιχμαλώτου; Ποια είναι η μοίρα των παιδιών τους; Η γριά Εκάβη, η εκθρονισμένη βασίλισσα, και οι θυγατέρες της, όλος ο διωκόμενος λαός της, προς τα πού θα συρθούν από την Ιστορία, τώρα που ο τόπος τους καίγεται;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΔΙΑΝΟΜΗ

ΕΥΡΙΠΙΔΗ
ΤΡΩΑΔΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ- ΚΙΝΗΣΗ Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ Ισίδωρος Πάτερος
ΣΚΗΝΙΚΑ Δημήτρης Μανωλέλλης
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ Μαρία Τσονάκα
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Παύλος Γραβιώτης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Ακριβή Αντωνοπούλου
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Θοδωρής Βασιλόπουλος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ.

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Δημήτρης Ασημακόπουλος
ΑΘΗΝΑ Νατάσα Μαράτου
ΕΚΑΒΗ Ακριβή Αντωνοπούλου
ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ Τάσος Προβιάς
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Ανδριάνα Ζέρβα
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Ελένη Γεωργίου
ΜΕΝΕΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος
ΕΛΕΝΗ Χριστίνα Καραγιώργη
ΤΡΩΑΔΕΣ Κωνσταντίνα Καντούτση, Πέννυ Κούρτη, Μπέτυ Σαλτερή, Κωνσταντίνα Πλαβούκου,
Σοφία Κατσά, Σοφία Μπέλλα, Πηνελόπη Μωραϊτη, Βασιλική Μπίτσα, Ανδριάνα Ζέρβα, Νατάσα Μαράτου.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Γιώργος Μενδώνης, Χάρης Δούκας.

Ευχαριστούμε θερμά τις κ.κ. Μαρία Ηλιοπούλου και Ελένη Γκιουβετίδου για την βοήθειά τους.

Eπιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016»

Μοιράσου το άρθρο: