Brexit χωρίς συμφωνία και στους συντηρητικούς: Μέιτζορ και Κάμερον εναντίον Τζόνσον (video)

Στη Βρετανία, όπου όλα δείχνουν ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τζον Μέητζορ και ο Ντέιβιντ Κάμερον επικρίνουν τον Μπόρις Τζόνσον, και του καταλογίζουν προσωπικά κίνητρα στη στρατηγική που ακολουθεί.

Ψέματα, προσωπική φιλοδοξία, κατάχρηση εξουσίας. Δύο πρώην πρωθυπουργοί από το κόμμα των Συντηρητικών προστίθενται σε εκείνους που κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι κρύβει την αλήθεια για το Brexit από τον βρετανικό λαό, ακόμη και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που ευθύνεται για το δημοψήφισμα που προκάλεσε το πολιτικό χάος, λέει ότι ο Τζόνσον δεν συμφωνούσε με το Brexit, αλλά το στήριξε για να προωθήσει την πολιτική του καριέρα.

Την ίδια ώρα και ο Τζον Μέιτζορ προειδοποιεί ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αφελής για τις προθέσεις του σημερινού πρωθυπουργού. Μέσω του δικηγόρου του, ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο μόνος λόγος που ο Τζόνσον έκλεισε το κοινοβούλιο ήταν για να μην εμποδίσει κανείς την πορεία του προς το άτακτο Brexit.

O Mπόρις Τζόνσον βρέθηκε αντιμέτωπος και με έναν πατέρα που διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η κόρη του. Το περιστατικό έγινε ένα ακόμη επιχείρημα των αντιπάλων του που τον κατηγορούν ότι δεν μπορεί να πει την αλήθεια.

Ως προς την επιδίωξη του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρός του, Μπρέντα Χέιλ, ότι οι δικαστές θα εκδώσουν “στις αρχές της επόμενης εβδομάδας” την απόφασή τους σχετικά με τη νομιμότητα της αμφιλεγόμενης ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον.

Υπογραμμίζοντας ότι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι 11 δικαστές “δεν είναι απλό”, η Λαίδη Χέιλ εξήγησε ότι το Δικαστήριο γνωρίζει ότι “η υπόθεση αυτή πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”.

Ο Τζόνσον κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι μόνο ότι έλαβε αυτήν την απόφαση για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ήταν αναγκαία ώστε να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμά του μετά την ανάρρηση στην πρωθυπουργία, στα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκωτίας και του Βορειοϊρλανδού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού, θεωρούν μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον.

Ο Τζον Μέιτζορ (πρωθυπουργός μεταξύ 1990-97), στηρίζει την προσφυγή που είχε καταθέσει η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, η οποία όμως είχε απορριφθεί από δικαστήριο του Λονδίνου στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο δικηγόρος του, Λόρδος Έντουαρντ Γκάρνιερ, είπε ότι “οι λόγοι (για το κλείσιμο του κοινοβουλίου) που παρατίθενται στα έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να είναι αληθείς”. Είναι “αδιαμφισβήτητο” ότι η απόφαση του πρωθυπουργού “υποκινήθηκε από το πολιτικό συμφέρον του να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα κατά την περίοδο πριν από το Συμβούλιο (σύνοδο κορυφής) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019”, όπου θα μπορούσε να κριθεί το μέλλον του Brexit, αναφέρει στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε.

Ένας άλλος δικηγόρος, ο Τζέιμς Γουλφ, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Σκωτίας, παρατήρησε ότι “δεν παρουσιάστηκε κανένας πειστικός λόγος” για την εξαιρετικά μακρά περίοδο (πέντε εβδομάδες) που θα παραμείνει κλειστό το κοινοβούλιο.

Ο συνήγορος του ΜακΚόρντ (ο γιος του δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς ενωτικούς το 1997) είπε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα επανέλθουν τα χερσαία σύνορα και οι έλεγχοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίου όμως τον διέκοψε, υπενθυμίζοντας ότι στη δίκη αυτή εξετάζεται μόνο κατά πόσο ήταν νόμιμη η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου. “Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε το πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, παρατήρησε.

Η δίκη αυτή φαίνεται ότι έχει συναρπάσει τους Βρετανούς πολίτες: 4,41 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν απευθείας μέσω του διαδικτύου την πρώτη ημέρα της, την Τρίτη. Σήμερα, κάποιοι περίμεναν υπομονετικά, επί πέντε ώρες, για να μπουν στην αίθουσα και να την παρακολουθήσουν δια ζώσης, αν και μόνο 30 θέσεις ήταν διαθέσιμες για το κοινό.

Γιούνκερ: Πιθανή μια συμφωνία

Μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι πιθανότητες για μια συμφωνία ξεπερνούν το 50%. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο διασφάλισης ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit.
«Όσον αφορά τις λεγόμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις, ας μας επιτρέψετε σε εμάς και τη Βρετανία να επιτύχουμε τους βασικούς στόχους του backstop… εάν υπάρξουν αποτελέσματα, δεν με νοιάζει το μέσο» τόνισε. «Εάν οι στόχοι επιτευχθούν, όλοι τους, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop».

Παντελής Γκόνος, με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος