Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και την ΚΈΠΠΕΔΗΧ- Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου οργανώνουν λογοτεχνική βραδιά με προσκεκλημένο τον Andreï Makine, διακεκριμένο γάλλο συγγραφέα και ακαδημαϊκό. Θέμα της ομιλίας του «Λογοτεχνία: Η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Marie-Christine Vandoorne, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, σο Μεγάλο Αρσενάλι, στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις πολιτιστικές του δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρουσίαση του έργου συγγραφέων της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας που έχουν τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, προκειμένου να παρουσιασθούν οι επικρατέστερες τάσεις στο χώρο της λογοτεχνικής δημιουργίας αλλά και να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων. Στην Αθήνα η ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 06/04.

18941bde-4901-4a7d-b867-f5bd8aa25da0

Andreï Makine

O Andreï Makine είναι Γάλλος συγγραφέας γεννημένος στη Ρωσία το 1957 και από τις 3 Μαρτίου 2016 εκλεγμένο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Απέκτησε τίτλο διδακτορικών σπουδών (γαλλική λογοτεχνία) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Νοβγκόροντ. Στην Γαλλία τον συναντάμε από το 1987 ενώ το 1992 καταθέτει στη Σορβόννη διδακτορική διατριβή αφιερωμένη στο έργο του Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Μπούνιν (1870-1953). Όταν αργότερα του δόθηκε πολιτικό άσυλο(1996) δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στην École Νormale Supérieure πριν αφοσιωθεί πλήρως στο συγγραφικό του έργο. Η εργογραφία του μετρά πάνω από 20 μυθιστορήματα (4 εκ των οποίων με το ψευδώνυμο Gabriel Osmonde ), ένα θεατρικό έργο (Le Monde selon Gabriel) και τολμηρά κείμενά σχετικά με τα δείγματα παρακμής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ανακαλύπτουμε τον Andreï Makine κυρίως μέσα από την ανάγνωση των έργων του και ιδιαίτερα των μυθιστορημάτων του, με πρώτο την «Κόρη του ήρωα»/ «La fille d’un héros de l’Union soviétique» που δημοσιεύθηκε το 1990. Η αξιόλογη επιτυχία, έρχεται με την εμφάνιση του τέταρτου μυθιστορήματός του,»Η κληρονομιά»/ «Le testament français», το 1995, το οποίο -μοναδικό γεγονός στην ιστορία των βραβείων- του εξασφάλισε το βραβείο Goncourt, το βραβείο Médicis ex aequo με τον Βας. Αλεξάκη και το βραβείο Goncourt des lycéens. Πολλά βραβεία και μεταφράσεις σε πάνω από 30 γλώσσες εξακολουθούν να χαιρετίζουν αυτό το μοναδικό έργο ενός συγγραφέα με ρωσική καταγωγή, που όμως γράφει σε μία απόλυτα καθαρή γαλλική γλώσσα.

Μοιράσου το άρθρο: