Τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της συμπληρώνει στις 25 Μαρτίου η ΕΟΚ/Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτή την αφορμή κινήσεις που είναι αντίθετες στις επιλογές της, διαδηλώνουν την Τρίτη 28 Μάρτη. Η συγκέντρωση έχει καλεστεί στις 6:00 μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και θα ακολουθήσει διαδήλωση προς τα γραφεία της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, το σχετικό κάλεσμα υπογράφουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, η Λαϊκή Ενότητα, η ΟΚΔΕ και η OΝΡΑ-Ανασύνθεση.

Aντίστοιχη συγκέντρωση θα γίνει την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη στις 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), με όλες τις συμφωνίες και οδηγίες που ακολούθησαν (Σένγκεν, Λισαβόνα, Μπολκενστάιν κ.λπ.), με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος (Ευρώ), η ΕΕ μετατράπηκε σ’ ένα πλήρως αντεργατικό, αντιλαϊκό εργαλείο, που επιβάλει στις εργατικές τάξεις και τους λαούς της Ευρώπης μόνιμη λιτότητα και φτωχοποίηση, κατεδάφιση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ρατσισμό, σύνορα–φρούρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονημένους μετανάστες, εθνικισμό και φασισμό, μετατροπή χωρών σε αποικίες χρέους.

Όλα αυτά έγιναν πολύ χειρότερα με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και ειδικότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που μπήκαν άμεσα υπό το καθεστώς των Μνημονίων, επιτηρούμενων ασφυκτικά από το «διευθυντήριο» της Κομισιόν, του Γιούρογκρουπ, των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών δανειστών και συμμάχων/εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, το αντιδραστικό «οικοδόμημα» της ΕΕ τρίζει από πολλές πλευρές. Οι δυνάμεις  και τα κόμματα που το υποστηρίζουν ανοιχτά έχουν έρθει σε χάσμα από τις λαϊκές μάζες, έχουν ηττηθεί σε πάμπολλες εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. Brexit, ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα, ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα κ.ά.). Ενώ σε όλες τις χώρες υπάρχουν αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που αντικειμενικά αμφισβητούν και τις πολιτικές της ΕΕ. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι η ώρα και της δικής μας αντεπίθεσης».

Μοιράσου το άρθρο: