Οι ταξιδιώτες που καταφθάνουν στην Αγγλία θα μπορούν να μειώσουν την υποχρεωτική καραντίνα τους κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με το νέο σχήμα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που έρχονται από χώρες εκτός της ασφαλούς λίστας θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν τεστ COVID-19,  πέντε ημέρες μετά την άφιξη τους.

Εάν το τεστ βγει αρνητικό τότε αυτόματα θα αίρεται η υποχρέωση της καραντίνας.

«Αυτό θα γίνει με κόστος του ταξιδιώτη για την προστασία της ικανότητας του ΕΣΥ στο «Τεστ και Ιχνηλάτηση», και για να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει συμπτώματα είναι σε θέση να υποβληθεί σε τεστ», δήλωσε ο υπ. μεταφορών Γκραντ Σαπς. Οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν κράτηση για διαγνωστικό τεστ από έναν πάροχο σε λίστα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης πριν φτάσουν στην Αγγλία.

Πώς θα γίνεται το τεστ

Η κράτηση για το διαγνωστικό τεστ θα πρέπει δηλωθεί στη φόρμα εντοπισμού επιβατών (Passenger Locator Form). Εάν επιλέξουν να κάνουν κράτηση για τεστ μετά την άφιξη τους, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν το τεστ την 5η ημέρα της καραντίνας τους είτε στο σπίτι είτε στον χώρο ενός ιδιωτικού παρόχου. Εάν και όταν λάβουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, μπορούν να σταματήσουν άμεσα την καραντίνα και να επιστρέψουν στους ακόλουθους εσωτερικούς κανόνες.

«Είναι ένα θετικό βήμα προς την ομαλοποίηση και διευκόλυνση, αλλά για τους Βρετανούς τουρίστες δεν είναι σοβαρή διαφοροποίηση.

Ωστόσο είναι μεγάλη διευκόλυνση για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους«, είπε στην ΕΡΤ η διευθύντρια του ΕΟΤ Ηνωμ. Βασιλείου & Ιρλανδίας κα Έμυ Αναγνωστοπούλου.

Το μέτρο θα ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.

Μοιράσου το άρθρο: