Μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας, έργο του εικονοκλάστη καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, αντί για ένα έργο του Βαν Γκογκ όπως αρχικά είχε ζητηθεί, πρότεινε ως δανεικό «δώρο» το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν, έστω και προσωρινά, το «Χιονισμένο Τοπίο» (1888) του Oλλανδού ζωγράφου, για να κοσμήσουν τους ιδιωτικούς χώρους όπου ζουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η καλλιτεχνική διευθύντρια και επικεφαλής των συντηρητών του Γκούγκενχαϊμ, Νάνσι Σπέκτορ, με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στα μέσα Σεπτεμβρίου, απέρριψε την αίτηση της αμερικανικής προεδρίας για δανεισμό του πίνακα.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η υπεύθυνη του μουσείου Γκούγκενχαϊμ ανέφερε ότι, ο πίνακας του Βαν Γκογκ θα εκτεθεί στο Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο, πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και μείνει εκεί για το «άμεσο μέλλον».

Ως εναλλακτικό έργο προς δανεισμό, για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου, η Σπέκτορ πρότεινε τη λεκάνη τουαλέτας από ατόφιο χρυσάφι του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν που είχε εκτεθεί στο μουσείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017.

Ο καλλιτέχνης «θα ήθελε να προσφέρει το δημιούργημά του στον Λευκό Οίκο μέσω ενός μακροχρόνιου δανείου», γράφει η Σπέκτορ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το έργο που φέρει τον τίτλο «America» περιλαμβάνει λεκάνη, κάθισμα και καζανάκι που λειτουργούν, και χρησιμοποιήθηκε από 100.000 και πλέον ανθρώπους κατά τη διάρκεια της έκθεσης του έργου στο μουσείο που βρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ.

Στη συνέχεια της απάντησης αναφέρεται: «Το έργο, φυσικά, είναι εξαιρετικής αξίας και αρκετά εύθραυστο αλλά θα σας παράσχουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και τη συντήρησή του. Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε το αρχικό σας αίτημα, αλλά ευελπιστούμε ότι η εκπληκτική αυτή πρόταση ίσως σας ενδιαφέρει».

Σε σχετική ερώτηση από το πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι υπεύθυνοι του μουσείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό. Γεγονός είναι πάντως ότι, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Γκούγκενχαϊμ έχει επανειλημμένα επικρίνει δημόσια τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ και την προεδρία του που, όπως είχε αναφέρει «σημαδεύεται από το σκάνδαλο και χαρακτηρίζεται από την εκούσια μείωση ανυπολόγιστου αριθμού ατομικών ελευθεριών».

Γράφοντας σε ένα ιστολόγιο (blog) τον Αύγουστο, η ίδια εξηγούσε ότι αν το έργο του Κατελάν μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά. Η «αναφορά στον Τραμπ είναι αυτή με τη μεγαλύτερη απήχηση» κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στο Γκούγκενχαϊμ.

Τα αιτήματα του Λευκού Οίκου για δανεισμό έργων τέχνης δεν είναι κάτι νέο, δεδομένου ότι γίνονται εδώ και δεκαετίες. Επί προεδρίας Ομπάμα, πίνακες του Μαρκ Ρόθκο και του ‘Εντουαρντ Χόπερ, είχαν δοθεί, μεταξύ άλλων, με μορφή δανεισμού από μουσεία στην προεδρία.

Όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε συνέχεια, ούτε υπήρξαν πληροφορίες για το πώς αντέδρασε στην πρόταση του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, η αγάπη του Τραμπ για τον χρυσό θεωρείται δεδομένη, αν λάβει κανείς υπόψη τις προτιμήσεις του.

Ο 71χρονος μεγιστάνας την παραμονή των Χριστουγέννων δέχθηκε τηλεφωνήματα από παιδιά καθισμένος σε χρυσή πολυθρόνα, δίπλα σε ένα φωταγωγημένο χρυσό μανουάλι, σε μια αίθουσα που είχε ταπισερί διακοσμημένες με χρυσό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Washington Post

Φωτογραφία: ΑP

Μοιράσου το άρθρο: