Ο Τζάστιν Τριντό κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία παρά τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα του, όμως εμφανίζεται αποδυναμωμένος, αφού οι Φιλελεύθεροι με 156 έδρες σε σύνολο 338, χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία των 177 εδρών που διέθεταν στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ συγκέντρωσαν 121 έδρες, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) 25.

Το «Μπλοκ του Κεμπέκ», το κόμμα των αυτονομιστών, κατέγραψε ιστορικό ποσοστό στη γαλλόφωνη αυτή επαρχία, κερδίζοντας 30 έδρες στο κοινοβούλιο, τριπλάσιες σε σχέση με το 2015.
Το κόμμα υπό τον νέο του επικεφαλής Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ, κέρδισε 32 έδρες στο κοινοβούλιο από 10 που είχε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του φώναξαν: «Θέλουμε χώρα», με τον Μπλανσέ να απαντά: «Κι εγώ επίσης, αλλά αυτή τη φορά η εντολή που λάβαμε δεν αφορά την επίτευξη της κυριαρχίας».

Κανένας βουλευτής από το κόμμα των Φιλελεύθερων δεν εξελέγη από τις πλούσιες σε πετρέλαιο επαρχίες Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, όπου καταδεικνύεται η περιφρόνηση που τρέφουν οι κάτοικοι των επαρχιών αυτών απέναντι στον Τριντό αλλά και η αντιπαράθεση πετρελαϊκής βιομηχανίας και υπέρμαχων του περιβάλλοντος.

«Σήμερα το βράδυ οι Καναδοί απέρριψαν τον διχασμό, απέρριψαν τις περικοπές και τη λιτότητα και ψήφισαν υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ισχυρής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Τριντό ενώπιον υποστηρικτών του στο κέντρο του Μόντρεαλ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τριντό είχε επικρίνει τις περικοπές δαπανών στις οποίες θα προχωρούσε, αν νικούσε, ο αντίπαλός του, ο συντηρητικός Άντριου Σιρ, αλλά και την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν να δίνει μάχη στήθος με στήθος για δεύτερη θητεία.

Αποδυναμωμένος ο Τριντό θα χρειαστεί τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος στη βουλή, πιθανότατα του NPD του Τζαγκμίτ Σινγκ, ο οποίος ήδη δεσμεύθηκε «να εργαστεί σκληρά για τις προτεραιότητες της χώρας».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Άντριου Σιρ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον πρωθυπουργό, αν και προειδοποίησε: «Η ηγετική του εικόνα έχει πληγεί και ο χρόνος του στην κυβέρνηση θα τελειώσει σύντομα». «Όταν έρθει αυτή η ώρα οι Συντηρητικοί θα είναι έτοιμοι».

Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στον Καναδά συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 18 με 24 μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλσον-Ρέιμπουλντ κατέθεσε ότι αντιπαρατέθηκε με τον Τριντό για «ανάρμοστες» πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει την κατασκευαστική SNC-Lavalin να αποφύγει την προσαγωγή της σε δίκη για δωροδοκία αξιωματούχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.
Το υπό διερεύνηση αυτό σκάνδαλο, προκάλεσε «τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του Τζάστιν Τριντό», υπενθυμίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters- dpa

Μοιράσου το άρθρο: