Τις καλές σχέσεις του με τον Ερντογάν επικαλέστηκε μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τράμπ δικαιολογώντας την απροθυμία του να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν τόσο το Πεντάγωνο, όσο και πολλά μέλη του Κογκρέσου.

Λύνοντας τη σιωπή του αρκετές μέρες μετά την πρώτη παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ενόχλησή του για την πολύπλοκη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση. Κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι ανάγκασε τον Ερντογάν να στραφεί στον Πούτιν, γιατί δεν του πούλησε τους πυραύλους Πάτριοτ. Και δήλωσε δυσαρεστημένος με τον αμερικανικό νόμο που απαγορεύει την πώληση F35 στην Τουρκία λόγω των s-400, γιατί η Λόκχιντ Μάρτιν θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον νόμο για την αγορά όπλων από αντίπαλο κράτος, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να διαλέξει τουλάχιστον 5 μέτρα κατά της Τουρκίας από μια λίστα 12 κυρώσεων. Εκείνος όμως αρνήθηκε να μιλήσει για επιβολή κυρώσεων και μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Πομπέο εξετάζει όλες τις παραμέτρους τη νομοθεσίας. Τόνισε την καλή του σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο και την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

H απροθυμία του Τραμπ να τιμωρήσει την Τουρκία για τους S-400 τον φέρνει απέναντι στο Πεντάγωνο και μέλη του Κογκρέσου που λένε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή κυρώσεων στο μέλος του ΝΑΤΟ. Μόλις μια ώρα πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ, ο υποψήφιός του για τη θέση του Υπουργού Άμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωνε ότι η Τουρκία πρέπει να διαλέξει τους ρωσικούς πυραύλους ή τα αμερικανικά μαχητικά.

Το πεντάγωνο έχει ήδη αναστείλει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα f35 και τους έχει δώσει διορία μέχρι το τέλος του Ιουλίου για να αποχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λευκός Οίκος: Η αγορά των S-400 από την Τουρκία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Μοιράσου το άρθρο: