Αναστολή «για 4 μήνες μέχρι επ’αόριστον» της υποδοχής προσφύγων αλλά και απαγόρευση έκδοσης βίζα για τους πολίτες της Συρίας, αλλά κι έξι άλλων χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Reuters στα διατάγματα που αναμένεται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ασφαλείς ζώνες» στη Συρία κάτι που είχε απορρίψει η προεδρία Ομπάμα, προωθεί παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το CNN προσθέτοντας ότι μόνο τις 3 πρώτες ημέρες της νέας αμερικανικής προεδρίας 136 πρόσφυγες από τη Συρία εισήλθαν στη χώρα.

Στη χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: “Μεγάλη ημέρα θα είναι για την εθνική ασφάλεια η αυριανή. Μεταξύ των άλλων θα χτίσουμε το Τείχος!”.

Από τα πρώτα διατάγματα αναμένεται να είναι η κατασκευή του Τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας.

‘Επεται, το Προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει την έκδοση βίζας σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, αλλά και της Υεμένης.

Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, εμπειρογνώμονας για θέματα μετανάστευσης επί Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει την είσοδο προσφύγων, αλλά και την έκδοση βίζας από χώρες ειδικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που κρίνεται ότι με την απόφαση αυτή, εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. “Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του».

Αντίθετα, ευσταθούν νομικά επιχειρήματα ότι τα ειδικά προεδρικά διατάγματα ενισχύουν την άσκηση διακρίσεων κατά μιας συγκεκριμένης θρησκείας, ενδεχόμενο, που αποτελεί παραβίαση του αμερικανικού συντάγματος, σύμφωνα με τον με τον ειδικό σε θέματα μετανάστευσης Χιρόσι Μοτομούρα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε χθες ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα εφαρμόσει τα μέτρα αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες θα λαμβάνουν οδηγίες για την ολοκλήρωση εφαρμογής του συστήματος της βιομετρικής αναγνώρισης για τους μη Αμερικανούς πολίτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ, αλλά και τη λήψη δραστικών μέτρων έναντι μεταναστών που παράνομα λαμβάνουν επιδόματα εντός αμερικανικού εδάφους.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να κατεβάσει από τον ιστότοπό της τη σελίδα που αφορά την κλιματική αλλαγή, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Αν κατέβει η σελίδα, στην οποία περιέχονται links για επιστημονικές έρευνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα εξαφανιστεί δουλειά χρόνων για την κλιματική αλλαγή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να σωθεί μέρος των πληροφοριών και να διατηρηθεί ένα μέρος της ιστοσελίδας.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ,CNN,Reuters

Μοιράσου το άρθρο: