Αντρές Μ. Λ. Ομπραδόρ [EPA/Mario Guzmán]

Αν ήταν απαραίτητο, θα συνομιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα.

Την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χεσούς Σεάδε συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τομ Ντόναχιου για να συζητήσουν το θέμα των δασμών και το μεταναστευτικό. Αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραρντ πρόκειται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το Μεξικό επιμένει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Πιστεύω ότι έχουμε 80%» πιθανότητες να βρεθεί μια λύση, δήλωσε ο Έμπραρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι από τις 10 Ιουνίου θα επιβληθούν δασμοί ύψους 5% σε όλα τα μεξικανικά είδη. Οι δασμοί αυτοί θα αυξάνονται κλιμακωτά για να φτάσουν στο 25% την 1η Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να άρουν τους δασμούς αυτούς εφόσον το Μεξικό λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει να διεξαχθούν οι ήδη προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πριν οριστεί μια συνάντηση με τον Τραμπ: «Οι συνομιλίες πάνε καλά (…) Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η αυριανή συνάντηση (σ.σ. του Έμπραρντ με τον Πομπέο) θα είναι σημαντική και θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από τις 10 Ιουνίου. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να καταλήξουν σε μια συμφωνία».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: