Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές» δυνητικές συνέπειες της βιαστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ερευνητές μάλιστα, αναθεωρούν προς το χειρότερο την πρόβλεψή τους για τη θνητότητα της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι αναμένουν πλέον, βάση ενός μοντέλου στατιστικής, 147.000 θανάτους Αμερικανών ως τις αρχές Αυγούστου.

«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η σωστή κατεύθυνση επ’ ουδενί σημαίνει ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο αυτής της επιδημίας», τόνισε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια ακρόασής του μέσω βιντεοδιάσκεψης ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας

Το τελευταίο 24ωρο ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αυξήθηκε αλματωδώς – έπειτα από δύο 24ωρα κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπερέβη τους 900.

Σχεδόν 1.900 ασθενείς κατέληξαν, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνειστον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η αναπήδηση αυτή  αυξάνει σε 82.246 τον αριθμό των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα οι ημερήσιοι απολογισμοί παρέμειναν κάτω από τους χίλιους θανάτους, για πρώτη φορά από τις αρχές του Απριλίου.

Εξάλλου, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη καταγράφει, πέραν του υψηλότερου αριθμού θανάτων, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (σχεδόν 1,37 εκατ.) σε απόλυτες τιμές.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ανυπόμονος προκειμένου  να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς η αμερικανική οικονομία. Όμως η εξάπλωση της πανδημίας έχει τους δικούς της όρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μάικ Πενς θα κρατήσει απόσταση για λίγες μέρες από τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά τη διάγνωση, την περασμένη εβδομάδα, με κορονοϊό της εκπροσώπου Τύπου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Πτώση κατέγραψε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια αsταθή συνεδρίαση, που επηρεάστηκε από τις προειδοποιήσεις του επιδημιολόγου Άνθονι Φάουτσι, κεντρικό πρόσωπο στην ομάδα κρίσης του Λευκού Οίκου για τον νέο κορονοϊό, για τις «πολύ σοβαρές» επιπτώσεις μιας πρόωρης επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον ιό ενάντια στις ελπίδες ότι η χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πανδημία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Μοιράσου το άρθρο: