Η εκλογή του  Αντόνιο Μπαντέρας ως υποψηφίου για το Βραβείο Όσκαρ 2020 για την ταινία «Πόνος και Δόξα» εξελίχθηκε σε έκπληξη και αγανάκτηση στην Ισπανία   όταν αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πως ο διάσημος Ισπανός ηθοποιός είναι φέτος ο «μόνος έγχρωμος» άνδρας που θα διεκδικήσει το διάσημο αγαλματάκι.

Τα αίματα «άναψαν» στην Ισπανία και τα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν άμεσα χαρακτηρίζοντας «ρατσιστικό», «αδαή» και ακαλλιέργητο τον αγγλοσαξωνικό Τύπο, που αγνοεί ότι ο Μπαντέρας είναι Ευρωπαίος και λευκός.

Οι ισπανικές αντιδράσεις  έφεραν κάποιο αποτέλεσμα αφού το Deadline -που είχε αναρτήσει στο Twitter πως μόνο δύο έγχρωμοι ηθοποιοί, ο Μπαντέρας και η αφροαμερικανή Σίνθια Ερίβο θα διεκδικήσουν Όσκαρ- «κατέβασε» το μήνυμα. Το δε Vanity Fair, που είχε δημοσιεύσει πως οι δύο ηθοποιοί ανήκουν στην ίδια κοινότητα, διευκρινίζοντας πως «τεχνικά οι Ισπανοί δεν μπορούν να θεωρηθούν έγχρωμοι», διέγραψε όλη τη φράση μετά τις αντιδράσεις.

Στο παρελθόν πολλές ήταν οι επικρίσεις σχετικά με την μικρή ή μηδενική συμμετοχή μαύρων η εγχρώμων καλλιτεχνών στις υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Ραμόν Γκουτιέρες, «ορισμένα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν την εικόνα του Μπαντέρας για να αποδείξουν πως το Χόλιγουντ δεν είναι ρατσιστικό, πλην όμως το αποτέλεσμα κατέληξε να είναι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις».

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, , EFE, El Pais, El Publico

Μοιράσου το άρθρο: