Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τη σφαγή των Αρμενίων το 1925 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με την ευκαιρία της επετείου της 24ης Απριλίου, 102 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε.

Ωστόσο δέχτηκε επικρίσεις από την κοινότητα των Αρμενίων γιατί απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε σε «αναγνώριση της επώδυνης Ιστορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ήδη απάντησε ότι χρησιμοποιείται η «καθομιλουμένη» γλώσσα σχετικά με το θέμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,AFP

Μοιράσου το άρθρο: