«Αυτή είναι η γιορτή που ενώνει όλους τους Αμερικάνους, όμως δυστυχώς αυτό δεν συνέβη», έγραψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας και τη διoργάνωση που είχε στο προσκήνιο τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την «επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος» των ΗΠΑ.

Υπό βροχή ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε όρθιος πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και μίλησε επί 45 λεπτά, στο θρυλικό Μνημείο του Λίνκολν, για να χαιρετίσει τους «γενναίους άνδρες και γυναίκες» του αμερικανικού στρατού και τους ήρωες που υπερασπίστηκαν τη σημαία των ΗΠΑ. Ακολούθησαν αντιφατικά σχόλια περί «πολιτικοποίησης της γιορτής», υπερβολή και σπατάλη καθώς μεταφέρθηκαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροσκάφη για τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ επικρίθηκε και η «εμφανής προσπάθεια εκ μέρους του Τραμπ να μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον με το βλέμμα στις εκλογές του 2020″.

Αεροδρόμια το… 1775

Θυμηδία προκάλεσε στους επικριτές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν είπε ότι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τα βρετανικά αεροδρόμια, το 1775.

Στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στους αδελφούς Ράιτ, τους πρωτοπόρους που πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη πτήση με μηχανοκίνητο αεροσκάφος το 1903.

Οι προσεκτικοί ακροατές του επισήμαναν και ένα δεύτερο ιστορικό λάθος στην ομιλία, όταν ο Τραμπ μίλησε για την μάχη για τον έλεγχο του Φρουρίου ΜακΧένρι – μόνο που η συγκεκριμένη μάχη δόθηκε στον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812-15 και όχι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, 40 χρόνια πρωτύτερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη, επιδοκιμάστηκε για το μήνυμα ενότητας και πατριωτισμού που κάποιοι είδαν στη διοργάνωση.

Το Πεντάγωνο, αναφέρει το BBC, δεν αποκάλυψε το κόστος της χθεσινής «υπερπαραγωγής», πηγή έμπνευσης για την οποία υπήρξαν σύμφωνα με παρατηρητές οι εορτασμοί για την Ημέρα της Βαστίλης, στην οποία ήταν προσκεκλημένος το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παραδοσιακά οι πρόεδροι των ΗΠΑ τηρούν χαμηλό προφίλ κατά τους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου, οπότε τιμάται η επέτειος της κήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία το 1776. Η τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε ομιλία την 4η Ιουλίου ήταν το 1951 όταν ο Χάρι Τρούμαν γιόρτασε την 175η επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά κάτοικοι της συνοικίας Κάπιτολ Χιλ πραγματοποίησαν τη δική τους, πολύ μικρότερη παρέλαση χθες το πρωί και πολλοί δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στους εορτασμούς του Τραμπ.

«Μωρό Τραμπ»

Η αντιπολεμική οργάνωση Code Pink, ύψωσε μεγάλο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ ως μωρό με πάνες πάνω από πάρκο National Mall σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Μήδεια Μπέντζαμιν, μέλος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η παρουσία αρμάτων μάχης στον δρόμο την τρόμαξε. «Πού πηγαίνουμε ως έθνος; Δεν μου αρέσει καθόλου», σχολίασε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στις σουφραζέτες, ενώ ζήτησε από ένα εξέχον μέλος του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων να έρθει στην εξέδρα της ομιλίας του.

Αναφέρθηκε και στην ομιλία που είχε κάνει ο Μαρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο ίδιο ιστορικό σημείο, το 1963 στην διάρκεια της οποίας είπε την ιστορική φράση: “let freedom ring.”

“Κανένας εχθρός δεν συναντήθηκε με τους ανθρώπους μας, χωρίς την βοή του κεραυνού,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ, σε ένα σημείο της ομιλίας του, σχολιάζοντας τον δυναμικό χαρακτήρα που έχει η παρέμβαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σε μέτωπα πολεμικών συγκρούσεων στο εξωτερικό.

“Μία μεγάλη συγκέντρωση εξαιρετικών πατριωτών, αυτό το βράδυ, σε όλο το μήκος, μέχρι το Μνημείο του Ουάσινγκτον,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter, αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, μετά την ομιλία του.

Σχετική είδηση: 4η Ιουλίου:’Αρματα μάχης στην Ουάσιγκτον για την παρέλαση που ζήτησε ο Τραμπ

Μοιράσου το άρθρο: