Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως δε βιάζεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η αναμέτρησή του με τους Δημοκρατικούς κρατά «κλειστή» την κυβέρνηση εδώ και 24 ημέρες με 800.000 απλήρωτους εργαζομένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων πήραν άδεια άνευ αποδοχών. Οι «παρενέργειες» του shutdown είναι εμφανείς και εντός του Λευκού Οίκου, όπου ο πρόεδρος Τραμπ υποδέχτηκε καλεσμένους του, αθλητές από τη Νότια Καρολίνα, με 300 hamburgers, αφού και οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας δεν βρίσκονταν στην εργασία τους, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε.

Την ίδια ώρα, στα αμερικανικά αεροδρόμια όπου καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας Μπένι Τόμσον, τονίζει ότι διακυβεύονται οι μεταφορές  και το εμπόριο και κατηγορεί για  “παιδικό πείσμα» τον πρόεδρο Τραμπ που δεν «ανοίγει την κυβέρνηση, όσο οι Δημοκρατικοί αρνούνται να συμφωνήσουν σε δαπάνες 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.”

Το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσινγκτον είναι ένα ακόμη αεροδρόμιο στις ΗΠΑ που έκλεισε τις γραμμές ηλεκτρονικού  ελέγχου αποσκευών, μετά τις απουσίες που καταγράφηκαν από απλήρωτους πράκτορες της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας (TSA), σύμφωνα με το “Politico.”

Το διεθνές αεροδρόμιο στο Μαϊάμι, αλλά και το αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους στο Χιούστον, είχαν ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας σημείων ελέγχου αποσκευών.

Στο μεταξύ, οι επιβάτες στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ατλάντας (Hartsfield-Jackson International Airport) περίμεναν επί μια ώρα στην ουρά για έλεγχο, καθώς  είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι συστήματα ασφαλείας.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα καταλάβει ότι το να είσαι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο χρονικά shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αποτελεί τίτλο τιμής. Μέχρι να αναγνωρίσει το λάθος του, ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να τον θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο”, προειδοποιούν οι αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικοί  στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της, η TSA  υπόσχεται αποζημιώσεις και μπόνους,για να επιστρέψει το προσωπικό από την καταναγκαστική αποχή από την εργασία.

Η ένωσή τους (the National Air Traffic Controllers Association) έχει υποβάλλει μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σήμερα αρχίζει δικαστική ακρόαση.

Πηγή: “Politico”

Μοιράσου το άρθρο: