«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να ενωθεί και να αδράξει την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος, Τζιμ Ρις, έχοντας στο πλευρό του τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος συνυπογράφει το σχέδιο κυρώσεων κατά της ‘Αγκυρας που ήδη εγκρίθηκε από το Σώμα και προωθείται στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 376-48, ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο υπό δυο προϋποθέσεις: καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ απαγόρευση εξυπηρετήσεων σε ρωσικά πολεμικα πλοία.

Διακομματική απάντηση του Κογκρέσσου στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, χαρακτηρίζεται η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας του νομοσχεδίου Ριτς-Μενέντεζ για την «Προώθηση της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας και την Πρόληψη ανασύστασης του Ισλαμικού Κράτους».

«Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας έχει καθυστερήσει πολύ. Η Γερουσία με αυτό το ισχυρό πακέτο κυρώσεων, διαμηνύει στον Ερντογάν πως φτάνει πια. Επιπλέον, εγκρίθηκαν βασικές διατάξεις υποστήριξης στους Κούρδους», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Εφόσον οι S-400s βρίσκονται στην Τουρκία, δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία αμερικανικά F-35s, τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής σχολιάζοντας πως «αυτή είναι η επιλογή του Ερντογάν και γνωρίζει καλά τις συνέπειες».

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Απαίτηση έκθεσης σχετικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις συνθήκες ανθρωπιστικής πρόσβασης, βοήθειας και πολιτικής προστασίας
  • Περιορισμοί των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη Συρία
  • Απαγόρευση δανεισμού από Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματά στην Τουρκία
  • Κυρώσεις κατά ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας
  • Κυρώσεις κατά προσώπων που παρέχουν όπλα στις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία
  • Κυρώσεις κατά της Halk Bank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
  • Κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία
  • ‘Εκθεση σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
  • ‘Εκθεση σχετικά με την περιουσία του Ερντογάν και των μελών της οικογένειάς του

Μοιράσου το άρθρο: