H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι η Βουλή ξεκινά μια επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια πρώτη αντίδρασή του έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Η Βουλή, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον πολιτικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης την αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που προοριζόταν για την Ουκρανία.

«Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρά προς μια επίσημη έρευνα παραπομπής«, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

«Ο προέδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε.

Ένας μυστηριώδης μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έδωσε αυτό το καλοκαίρι ένα σήμα στους ανωτέρους του προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τραμπ έχει ήδη παραδεχθεί δημόσια πως είχε αναφέρει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ, ο οποίος εργάστηκε για έναν ουκρανικό όμιλο αερίου από το 2014, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ζελένσκι αυτό το καλοκαίρι.

Η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την εν λόγω καταγγελία, ενώ ο Μπάιντεν τον κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να συμμορφωθεί με όλα τα νόμιμα αιτήματα παροχής πληροφοριών που είναι εν αναμονή για το θέμα της Ουκρανίας, ειδάλλως το Κογκρέσο θα ξεκινούσε τη διαδικασία παραπομπής.

Μετά τις πιέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση την Τετάρτη του πλήρους απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, ώστε να αποδείξει ότι δεν άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με το επίμαχο τηλεφώνημα.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία» να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν «να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών».

«Προεδρική παρενόχληση» καταγγέλλει ο Ντ. Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση μέσω twitter

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίπως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών. Τόσο κακό για τη χώρα», έγραψε ο Τραμπ, ο οποίος επανήλθε με αλλεπάλληλες καταγγέλλοντας «προεδρική παρενόχληση».

«Ο Μ. Πομπέο έχει πάρει άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση για να δημοσιοποιήσει το απομαγνητοφωνημένο τηλεφώνημα που είχα με τον πρόεδρό τους. Δεν έχουν δει καν το κείμενο. Δεν ξέρουν περί τίνος πρόκεται. Ενα απατηλό κυνήγι μαγισσών από τους Δημοκρατικούς» είπε.

 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: