Οι εισαγγελικές αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες ότι 11.556 ανήλικοι κάτω των 18 ετών στρατολογήθηκαν από το 1975 ως το 2014 στις τάξεις της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Η FARC δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Αβάνα, να παραδώσει όσους ανήλικους ανήκουν ακόμη στις τάξεις της στις αρχές.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής τους για τη στρατολόγηση ανηλίκων, οι FARC είχαν ορίσει την ηλικία των 15 ετών ως την ελάχιστη», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός εισαγγελέας Χόρχε Φερνάντο Περδόμο.

Μέσα σε περίπου σαράντα χρόνια, καταγράφηκαν «συνολικά 11.556 ανήλικοι οι οποίοι στρατολογήθηκαν» στην οργάνωση FARC, πρόσθεσε. Το 33% των ανήλικων αυτών ήταν κορίτσια και το 67% αγόρια.

FARC και κυβέρνηση της Κολομβίας άρχισαν στα τέλη του 2012 διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αντιπρόσωποι των ανταρτών και της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι ανήλικοι μαχητές θα «απελευθερωθούν» από την FARC, αρχής γενομένης με όσους είναι 15 ετών.
«21 ανήλικοι 15 ετών» θα είναι οι πρώτοι που θα εγκαταλείψουν την FARC, εν αναμονή μιας συμφωνίας για έναν «οδικό χάρτη» όσον αφορά τους μαχητές ηλικίας 15 ως 18 ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περίπου 6.000 ανήλικοι εγκατέλειψαν τις τάξεις εκτός νόμου ένοπλων οργανώσεων τα τελευταία 17 χρόνια, από τους οποίους το 60% ανήκε στις τάξεις των FARC.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, ενεπλάκησαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, 45.000 είναι «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Μοιράσου το άρθρο: