Για τα εκρηκτικά γεγονότα στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ, τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια, το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική , τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και το νέο αφήγημα του προέδρου των Η.Π.Α στην πορεία προς τις εκλογές, μίλησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από τη Βοστώνη, στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ1, το βράδυ της Τρίτης.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του:

«Η Αμερική αναμετριέται για ακόμα μια φορά με τους δαίμονες του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων . Τα τελευταία χρόνια οι ανισότητες έχουν γιγαντωθεί. Οι άνεργοι φθάνουν στα 40 εκατομμύρια ως αποτέλεσμα της πανδημίας, της οικονομικής δυσανεξίας μέσα από τον εγκλεισμό και της βαθιάς πόλωσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος με έναν πολύ διχαστικό πρόεδρο. Όλο αυτό θυμίζει πυριτιδαποθήκη.
«Ο συμβολισμός του γόνατου του αστυνομικού στο λαιμό ενός Αφροαμερικανού φοβάμαι ότι ξυπνάει μνήμες του ‘ 68. Όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί στο αμερικανικό υποσυνείδητο και στην αμερικανική κοινωνία έρχονται να βγουν στην επιφάνεια με ένα βίαιο τρόπο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

«Ο πρόεδρος Τραμπ με το διάγγελμά του διέβη τον Ρουβίκωνα. Επέλεξε να διχάσει και να πολώσει την κοινωνία σε μια κρίσιμη στιγμή αντί να προσπαθήσει να την ενώσει. Το αφήγημά του, προ κορωνοϊού, στην πορεία προς τις εκλογές, ήταν η οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ακυρώθηκε από τα γεγονότα. Αποφάσισε τώρα , με προτροπή των συμβούλων του, να το αλλάξει και να πορευτεί προς τις εκλογές με το αφήγημα «νόμος και τάξη» απευθυνόμενος στον σκληρό πυρήνα του και λέγοντας τους ουσιαστικά ότι «εδώ υπάρχει επιδρομή Αφροαμερικανών με βανδαλισμούς πλιάτσικο εναντίον των περιουσιών σας και εγώ θα επιβάλω το νόμο». Ρίχνει λάδι στη φωτιά.
«Σπάει ένας εθιμικός κανόνας που λέει ότι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ μένουν σιωπηλοί και δεν αναμιγνύονται στην πολιτική κουζίνα. Τον έσπασε και ο προηγούμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπάρακ Ομπάμα στη σημερινή κρίση . Ομως η απήχησή τους είναι περιορισμένη γιατί είναι πολωμένο το πολιτικό σύστημα.
«Η οικονομική κρίση , με την αύξηση της ανεργίας και σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη έχει χτυπήσει τα πιο αδύνατα στρώματα κυρίως τους Αφροαμερικάνους.
«Η διαφορετική εφαρμογή των κανόνων της πολιτικής δικονομίας από την Αστυνομία σε παραβάσεις Αφροαμερικανών , για παράδειγμα στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, εμποδίζει το θεσμικό σύστημα των Η.Π.Α στο θέμα των διακρίσεων και αυτό δημιουργεί μια άσχημη κατάσταση. Το πρόβλημα με την αστυνομική βία επεκτείνεται και πέρα από το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων . Σε πολλές περιπτώσεις η Αστυνομία συμπεριφέρεται ως Στρατός κατοχής. Χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για ν αλλάξει και η κουλτούρα αστυνόμευσης στις Η.Π.Α.
«Στην Αμερική λένε συχνά ότι ο Τραμπ έχει «απαγάγει» το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ομως δεν πρέπει να το αποδώσουμε αυτό μόνο στον Τραμπ. Αν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ιδεολογικής πλατφόρμας του ρεπουμπλικανικού κόμματος υπάρχει μεγάλη διολίσθηση προς ακραίες θέσεις η οποία αρχίζει στην προεδρία Μπους του νεότερου. Ο Τραμπ είναι ευκαιριακός στη χρήση ιδεολογιών. Η προεδρία του είναι ναρκισσιστική και δημαγωγική».

O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην υπουργός, είναι καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της σχολής Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: