Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων για την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να μην ασχολείται με την Τουρκία, για να μην συμβεί το παραμικρό. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία και στην Κρήτη, διερωτώμενος αν «πρέπει να καταπιούμε, -όπως είπε χαρακτηριστικά- ότι αποτελεί κύρια ηπειρωτική χώρα». Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι οποίοι και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο Τραμπ τόνισε τη σημασία να λυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «η επικοινωνία Τράμπ-Ερντογάν δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ωστε να δρομολογηθούν οποιες δήποτε στο διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι, «σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι ξένες επεμβάσεις και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η βία στο Ιντλίμπ της Συρίας πρέπει να σταματήσει. Ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε, ακόμα, το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Σ. Πέτσας: Θετική η επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν, μετά τις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Θετικό αποτύπωμα» αφήνει για την κυβέρνηση η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας η Ουάσιγκτον ανέδειξε τη σημασία της επίλυσης των διαφορών Αθήνας και Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι μια πρωτοβουλία που εξελίσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν δρομολογηθεί από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Έκανε λόγο για επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας σε αυτό που έχει περιγραφεί και στην επιστολή Πομπέο της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή, η αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τηλεφωνική επικοινωνία δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ασκεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για θετική πρωτοβουλία από τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τραμπ. Ο κ. Πέτσας είτε δεν γνωρίζει καλά αγγλικά είτε δεν καταλαβαίνει τι λέει! Ο κ. Τραμπ είπε να τα βρούμε με την Τουρκία, που σημαίνει να τηρήσουμε ίσες αποστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: