ΗΠΑ: Μετωπικές στη Γερουσία στην πρεμιέρα της δίκης Τραμπ

Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά τη διαδικασία, κηρύχθηκε η έναρξη της δίκης στη Γερουσία για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του επειδή φέρεται να άσκησε πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παρεμπόδισε το Κογκρέσο στην έρευνα που διεξήγαγε για την εν λόγω υπόθεση.

ΗΠΑ: Μετωπικές στη Γερουσία στην πρεμιέρα της δίκης Τραμπ
AP Photo

Η σημερινή μαραθώνια εξαντλητική διαδικασία των 13 ωρών κύλησε με σκληρές αντιπαραθέσεις -και αρκετές προτροπές να επανέλθουν στην τάξη- 11 τροπολογίες των Δημοκρατικών για κλήτευση νέων μαρτύρων και  πρόσβαση σε έγγραφα του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες καταψηφίστηκαν όλες από τους Ρεπουμπλικάνους, με τον επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε να χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την υπόθεση και τον Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ, τον έναν από τους επτά κατηγόρους, να περιγράφει τις «συντριπτικές» αποδείξεις εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Ο ίδιος ο Τραμπ, που δεν παραβρίσκεται στη διαδικασία σήμερα καθώς συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, περιέγραψε τη δίκη ως «ντροπιαστική» και «φάρσα».

Τελικά, υιοθετήθηκε ένα σχέδιο κανονισμών το οποίο προβλέπει περιθώριο τριών ημερών (μοιρασμένων εξίσου) αντί για δύο προκειμένου οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, με τις τοποθετήσεις να ξεκινούν την Τετάρτη. Η υποχώρηση από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων έρχεται μετά και από τις εσωτερικές αντιδράσεις για την πιεστική χρονικά διαδικασία, με τη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή  Σούζαν Μέιν να υπερψηφίζει τις τροπολογίες.

ΗΠΑ: Μετωπικές στη Γερουσία στην πρεμιέρα της δίκης Τραμπ
AP Photo

Η κάθε πλευρά θα έχει συνολικά 24 ώρες σε διάστημα τριών ημερών για να παρουσιάσουν την επιχειρηματολογία τους. Θα αναπτύξουν τις θέσεις τους διαδοχικά. Οι γραπτές ερωτήσεις θα διαβαστούν δυνατά. Μετά στις δυο πλευρές θα παραχωρείται διάστημα δύο ωρών για να ταχθούν υπέρ ή κατά στην κλήτευση μαρτύρων ή την προσκόμιση εγγράφων και μετά θα γίνεται ψηφοφορία όπου θα λαμβάνεται απόφαση με απλή πλειοψηφία 51 ψήφων.

Εάν υπάρχει συμφωνία για την ακρόαση μαρτύρων, θα γίνεται πρώτα πίσω από κλειστές πόρτες. Στη συνέχεια, η Γερουσία θα αποφασίζει εάν θα τους επιτραπεί να καταθέσουν δημοσίως.

Μετά το πέρας των συζητήσεων η Γερουσία θα αποφασίσει για καθένα από το δυο άρθρα της παραπομπής. Για καταδίκη απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων. Αρκεί η καταδίκη σε ένα από τα δύο για καθαίρεση.  Η ψηφοφορία αναμένεται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι Δημοκρατικών επιμένουν στην παράδοση εγγράφων και αποδείξεων στη δίκη, την οποία χαρακτηρίζουν “νοθευμένη”. Διευκρινίζουν ότι θέλουν να καταθέσουν ορισμένοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

ΗΠΑ: Μετωπικές στη Γερουσία στην πρεμιέρα της δίκης ΤραμπΟ επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Άνταμ Σιφ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του, και επισήμανε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν περιμένουν τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης καθώς θεωρούν «προαποφασισμένο» το αποτέλεσμα.

Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία 53 εδρών. Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Κανείς Αμερικανός Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθαιρεθεί μέσα από διαδικασία παραπομπής.

Πηγή ΕΡΤ, Reuters, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος