Να σταματήσει να φωνάζει και να μην μιλάει, έλεγε στο θύμα ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ τον πίεζε με το γόνατο στο λαιμό επί σχεδόν εννέα λεπτά και εκείνος πάσχιζε να αναπνεύσει, σύμφωνα με υλικό που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα.

Ο Φλόιντ, στον οποίο οι αστυνομικοί είχαν περάσει χειροπέδες, ακούγεται να λέει στο βίντεο ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει πάνω από 20 φορές.

Ο θάνατος του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου οδήγησε σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με τους διαδηλωτές να ζητούν φυλετική ισότητα και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

«Μαμά σ’ αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός», ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο αστυνομικός τον πιέζει στον λαιμό με το γόνατό του, ενώ εκείνος βρίσκεται πεσμένος στον δρόμο και χάνει σταδιακά τις αισθήσεις του.

Η μητέρα του Φλόιντ πέθανε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο στο βίντεο εκείνος ακούγεται να την επικαλείται. Ο Φλόιντ ακούγεται να ζητάει την μητέρα και τα παιδιά του πολλές φορές.

Το οπτικό υλικό, που προέρχεται από την κάμερα του κράνους του Τόμας Λέιν, ενός από τους άλλους δύο αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας του δικηγόρου του Λέιν να απορριφθούν από το δικαστήριο οι κατηγορίες της συναυτουργίας και συνέργειας σε δολοφονία που έχουν απαγγελθεί στον πελάτη του.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος του Λέιν κατέθεσε σχετική αίτηση σε δικαστήριο της Μινεάπολις.

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Φλόιντ απευθυνόμενος στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που τον πίεζε με το γόνατο στον λαιμό.

«Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις. Σπαταλάς πολύ οξυγόνο μιλώντας», του απαντάει ο αστυνομικός.

Ο Φλόιντ ακούγεται να παρακαλάει τους αστυνομικούς τη στιγμή που τον συλλαμβάνουν να μην τον βάλουν στο περιπολικό γιατί ήταν κλειστοφοβικός και δυσφορούσε.

Ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος είναι λευκός, συνελήφθη στις 29 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Δήλωσε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού που του απαγγέλθηκε, και απολύθηκε από το Σώμα.

Σε τρεις άλλους πρώην αστυνομικούς της Μινεάπολις, έναν λευκό, έναν μαύρο και έναν Αμερικανό ασιατικής καταγωγής, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από τη μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό.

«Όχι, θα μείνει σε αυτή τη θέση όπως τον συλλάβαμε», απαντάει ο Σόβιν.

Ο Φλόιντ είχε συλληφθεί επειδή πλήρωσε με πλαστό εικοσαδόλαρο σε κατάστημα μαναβικής.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: