Ο Τραμπ προτείνει συνάντηση του Κινέζου προέδρου με διαδηλωτές του Χόνγκ Κόνγκ

Κινεζικές δυνάμεις, κατά τα φαινόμενα της χωροφυλακής, συγκεντρώθηκαν σε στάδιο της Σεντζέν, μητρόπολης που απέχει λιγότερο από 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ να συναντηθεί προσωπικά με τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έδινε “ευτυχές και φωτισμένο τέλος” στο πρόβλημα του Χονγκ Κονγκ.

Συνδέοντας χθες το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ με τη διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Πεκίνο «αν θέλει να κλείσουμε συμφωνία, να λύσει πρώτα με ανθρωπιά το πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ». Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πολύ» για τις κινήσεις «κινέζων παραστρατιωτικών» στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

«H κατάσταση δεν θα είχε επιδεινωθεί τόσο, αν δεν υπήρχε παρέμβαση και υποκίνηση ξένων δυνάμεων. Το Χονγκ Κονγκ είναι τμήμα της Κίνας. Καμία ξένη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ», δήλωνε την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο, Λιου Σιαομίνγκ.

Με τη σειρά του προειδοποίησε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αν όπως είπε,  η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω “αφού ορισμένοι διαδηλωτές έδωσαν ενδείξεις τρομοκρατίας”.

Ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ υπέρ της δημοκρατίας, το Πεκίνο άφησε τις τελευταίες ημέρες να πλανάται το ενδεχόμενο επέμβασης προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην πρώην βρετανική αποικία.

Σύμφωνα πάντως με το Πεκίνο, ο κινεζικός στρατός, που έχει μια στρατιωτική βάση αρκετών χιλιάδων ανδρών στο Χονγκ Κονγκ, δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας παρά μόνο εάν το ζητήσει η τοπική κυβέρνηση.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο.

Οι κινητοποιήσεις ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών και συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί αρκετές διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων συγκέντρωση δασκάλων και μία που οργανώνεται από φιλόζωους που ανησυχούν για τα δακρυγόνα που εισπνέουν τα κατοικίδιά τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ