Οργανώσεις και εταιρίες υποβάλλουν μηνύσεις κατά της εφαρμογής του διατάγματος

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις.

Ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ εμπόδισαν την απέλαση όσων κρατήθηκαν σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση, ενώ ένας αριθμός μηνύσεων υποβλήθηκε χθες.

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει την νομική πρόβλεψη περί ίσης προστασίας, αλλά και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Αρκετοί άλλοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων.

“Πρόκειται για μία παραβίαση και έναν κίνδυνο για όλους τους πολίτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και για όλες τις θρησκείες” δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τη μήνυση που υπέβαλε η πολιτεία της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν οι εταιρίες Amazon.com Inc και Expedia Inc, που έχουν την έδρα τους στην περιοχή του Σιάτλ. Η Amazon χρειάστηκε ν’ ακυρώσει ένα επιχειρηματικό ταξίδι για υψηλόβαθμο δικηγόρο της που έχει γεννηθεί στη Λιβύη και είναι υπήκοος της Βρετανίας, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που υποστηρίζουν τη μήνυση, ενώ 49 από τους εργαζόμενους της γεννήθηκαν σε χώρες από τις επτά για τις οποίες εφαρμόζονται οι περιορισμοί. Παράλληλα, επτά νέοι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να τοποθετηθούν σε γραφεία εκτός των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Expedia δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τα προγράμματα ταξιδιού τουλάχιστον 1.000 πελατών της, ενώ η εταιρία έχει οικονομικό κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την πληρωμή νομικών συμβουλών για το χειρισμό της κατάστασης.

Ο τομέας της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας, που έχει πρωταγωνιστική θέση στην απασχόληση ξένων εργατών ασκεί την πιο έντονη κριτική στην εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης, ενώ μία ομάδα εταιριών του κλάδου αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα προκειμένου να συζητήσει για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης των μηνύσεων και τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται.

Η Αυστραλία εξασφάλισε εξαίρεση για τους πολίτες της από το διάταγμα Τραμπ

Στο μεταξύ, η Καμπέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Αυστραλοί που έχουν διπλή υπηκοότητα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στην είσοδο πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών στο έδαφός τους.

«Όσοι διαθέτουν (αυστραλιανά) διαβατήρια θα μπορούν να πηγαίνουν και να έρχονται από τις ΗΠΑ κανονικά, όποια κι αν είναι η χώρα όπου έχουν γεννηθεί, είτε έχουν διπλή υπηκοότητα, είτε διαθέτουν και άλλο διαβατήριο είτε όχι», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργούς Μάλκομ Τέρνμπουλ.

«Μόλις έλαβα αυτή την επίσημη διαβεβαίωση», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky Australia. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν αυστραλιανό διαβατήριο μπορούν να πηγαίνουν στις ΗΠΑ όπως το έκαναν» μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. «Η επιβεβαίωση ήρθε από τον Λευκό Οίκο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τον στρατηγό (Μάικλ) Φλιν», πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ανάλογες εξαιρέσεις για όσους έχουν λάβει τη βρετανική υπηκοότητα, είτε αυτοί που έχουν και υπηκοότητα μίας από τις χώρες που αφορά το διάταγμα. Ο Καναδάς έχει επίσης λάβει εξαίρεση.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει επικρίνει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, την ώρα που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει στραφεί εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ