Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ισχύ τέθηκε εκ νέου τα ξημερώματα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ, που για τους επόμενους τέσσερις μήνες απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους πρόσφυγες,  όσο και σε μουσουλμάνους από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη. Εθελοντές δικηγόροι έφτιαξαν αυτοσχέδια σημεία ενημέρωσης, ορισμένα από τα οποία φέρουν επιγραφές στα αραβικά, κυρίως στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, του Σικάγο και της Ουάσινγκτον, για να παρέχουν νομική βοήθεια σε μετανάστες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από πολίτες που αντιτίθενται στη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Στο Λος Άντζελες ορισμένοι κρατούσαν πινακίδες στις οποίες χαρακτήριζαν τον αμερικανό πρόεδρο «φασίστα».

Η πολιτεία της Χαβάης πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, ζητώντας  διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής με τις οποίες γίνονται δεκτοί οι αρραβωνιασμένοι, ενώ αποκλείονται  ως μη στενοί συγγενείς, παππούδες, θείες και θείοι, ανίψια, και εγγόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε μια αναθεωρημένη έκδοση με περιορισμένο πεδίο εφαρμογής στις 6 Μαρτίου για να ξεπεραστούν ορισμένα από τα νομικά προβλήματα, ωστόσο το θέμα των «στενών συγγενικών σχέσεων»,  προκαλεί νέα ένταση.

Σαφές κατέστη πάντως, ότι η είσοδος επιτρέπεται σε όσους αποδεικνύουν ότι ταξιδεύουν για επιχειρηματικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει συνολικά την υπόθεση τον Οκτώβριο, ενώ η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε  ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποτραπεί χάος ανάλογο με αυτό που επικράτησε στα αμερικανικά αεροδρόμια, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα πριν ακυρωθεί από δικαστές της Χαβάης και του Μέριλαντ.

Ο αμερικανός  πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε απαγόρευση ως αναγκαία για την εθνική ασφάλεια, επικαλούμενος τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ως αποδεικτικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, BBC

 

Μοιράσου το άρθρο: