Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν – ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 – τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το θάρρος να χτυπήσουν

Η στοχοποίηση σημαντικών χώρων του ιρανικού πολιτισμού συνιστά έγκλημα πολέμου απάντησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καταλογίζοντας στον πρόεδρο ότι απειλεί με νέα παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου έπειτα από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

 

«Τρομοκράτη με κοστούμι», που μισεί τους άλλους πολιτισμούς όπως ο ISIS και ο Χίτλερ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ιρανός υπουργός Επικοινωνιών Αζαρι Ζαρομι.

Aπό την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το «θάρρος» να χτυπήσουν το Ιράν.

«Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους», δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Αλλά «αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, χάκερ που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το Ιράν πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνητικού ιστότοπου Federal Depository Library Program των ΗΠΑ αναρτώντας εικόνα του Τραμπ  να δέχεται χτύπημα στο πρόσωπο καθώς και μηνύματα υπέρ του Ιράν. Η ιστοσελίδα παρέμεινε εκτός λειτουργίας μέχρι την αποκατάστασή της.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη, στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή όπου εδρεύουν πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ, και στην αεροπορική βάση Μπαλάντ.

Εκπρόσωπος του διεθνή συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επιβεβαίωσε δύο επιθέσεις εναντίον βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Δεν τραυματίστηκαν Αμερικανοί, ωστόσο τραυματίστηκαν άμαχοι σε συνοικία της Βαγδάτης.

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε χθες επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την επιδρομή στο Ιράκ στην οποία σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί.

Εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών επέκριναν έντονα τον Τραμπ διότι δεν ζήτησε έγκριση του Κογκρέσου ούτε το ενημέρωσε πριν διατάξει την επιδρομή, που κλιμάκωσε δραματικά την ένταση ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν να εξηγήσει στην ειδοποίησή της στο Κογκρέσο τις περιστάσεις, τους σκοπούς, τη διάρκεια και τις εξουσίες που επικαλείται για τη συγκεκριμένη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η ειδοποίηση που επέδωσε στο Κογκρέσο εξ ορισμού φέρει σήμανση «απόρρητο»· δεν είναι σαφές αν θα δημοσιοποιήσει μη διαβαθμισμένη εκδοχή της.

Μετά την επιδρομή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό, η Νάνσι Πελόσι, στηλίτευσε το γεγονός ότι το πλήγμα διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς ρητή και συγκεκριμένη έγκριση του Κογκρέσου, χωρίς καν «διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, γεγονός που κατ’ αυτήν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις εξουσίες του.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε προχθές Παρασκευή στελέχη του προσωπικού των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που είναι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις για την επιδρομή και άλλες πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ.

Επίσης την Παρασκευή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν κατέθεσε ψήφισμα με σκοπό να γίνει οπωσδήποτε διάλογος για το ζήτημα στο Κογκρέσο και να προληφθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν άνευ της ρητής έγκρισής του.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: