Τη μεγαλύτερη παράνομη υπόγεια στοά για τη διακίνηση ναρκωτικών που έχουν βρει ποτέ στα σύνορα του Μεξικού με την Καλιφόρνια, αποκάλυψαν οι αμερικανικές αρχές.. Η στοά  βρίσκεται 21  μέτρα κάτω από τη γη έχει μήκος 1,3 χιλιομέτρου. Ξεκινά σε βιομηχανική περιοχή στη μεξικανική πόλη Τιχουάνα και περνά υπογείως τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου επικρατούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενάντια στην εισροή μεταναστών. Στην αμερικανική πόλη Σαν Ντιέγκο καταλήγει η στοά από την οποία δεν λείπουν ανελκυστήρας, σιδηροτροχιά, εξαερισμός και σύστημα απορροής υδάτων.

 

Το τούνελ ύψους 1,7 μέτρου και πλάτους 60 εκατοστών εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2019, αλλά η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε μόλις χθες.

Ο ειδικός πράκτορας Τζον Κόλερι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) ανέφερε ότι μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν τη στοά, υποστηρίζοντας ότι έχουν «αναγκαστεί» να χρησιμοποιούν τέτοια μέσα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι «το πόσο καλά είχε φτιαχτεί η στοά αυτή «δείχνει την αποφασιστικότητα και τους χρηματικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους τα καρτέλ».

Δεν έχουν πάντως ανακοινωθεί συλλήψεις ή κατασχέσεις.

Οι υπόγειες στοές «είναι απλά μία από τις πολλές μεθόδους της διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ», σχολιάζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μοιράσου το άρθρο: