Η υπογραφή του διατάγματος για TikTok και WeChat δυναμιτίζει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς και στην κινεζική πλατφόρμα WeChat. Συγκεκριμένα υπέγραψε διάταγμα που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok. Η απάντηση της Κίνας ήταν άμεση και έντονη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε πως θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» όσον αφορά αυτή την εφαρμογή αυτή. Κατηγορεί την TikTok ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς χρήστες και μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με την Κίνα. Ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα από τους ισχυρισμούς αυτούς. Το διάταγμα αναφέρει: «Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών… επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία».

Αντίστοιχο διάταγμα υπεγράφη και για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά άνω του 6%, μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι εφαρμογές κινητών τηλεφωνικών εταιριών της Κίνας απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζος Χόουλι, που ήταν και ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, έγραψε στο Twitter: «Το TikTok συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και δεν έχει θέση στις συσκευές της κυβέρνησης».

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα άλλαζε στάση αν κάποιος αμερικανικός όμιλος αγόραζε την TikTok, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου. Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά.

Η αμερικάνικη Microsoft, φάνηκε βρίσκεται σε συνομιλίες με την ByteDance για την εξαγορά. Ωστόσο αυτό δεν ικανοποίησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους συμμάχους του. Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χθες ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει το κατέβασμα και τη χρήση του TikTok σε κάθε συσκευή που παρέχεται από την κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή μέλη του Κογκρέσου.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκτεινε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Καθαρό Δίκτυο» για να εμποδίσει διάφορες κινεζικές εταιρείες εφαρμογών και τηλεπικοινωνιών να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για πολίτες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Με την σειρά της η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική χειραγώγηση» και για «εκφοβισμό». Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως το υπουργείο θα υπερασπιστεί τις κινέζικες επιχειρήσεις.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως και η κυβέρνηση της Κίνας την τελευταία δεκαετία έχει απαγορεύσει αρκετές εφαρμογές από τους χρήστες της, όπως το Facebook, το Messenger, το Instagram, το Pinterest και το Whatsap.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος