Ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας φόρεσε ένας ασθενής στη Γαλλία, την ώρα που υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου για αφαίρεση καρκινικού όγκου και ενώ είχε συνείδηση. Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, οι επεμβάσεις στο κρανίο πραγματοποιούνται ενώ ο ασθενής διατηρεί στις αισθήσεις του, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να διαπιστώνουν σε ποιο βαθμό η εγχείρηση επηρεάζει τις εγκεφαλικές και νοητικές λειτουργίες του ασθενούς (ομιλία, όραση, κίνηση κ.α.).  Πλέον η προσθήκη της εικονικής πραγματικότητας προσφέρει νέες δυνατότητες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την πρωτοβουλία για το εν λόγω εγχείρημα είχε ο νευροχειρουργός Φιλίπ Μένεϊ στο νοσοκομείο της Ανζέρ στη δυτική Γαλλία.

«Δημιουργώντας ένα τελείως τεχνητό κόσμο για τον ασθενή, μπορέσαμε να «χαρτογραφήσουμε» ορισμένες ζώνες και συνδέσεις του εγκεφάλου του, σε σχέση με συγκεκριμένες λειτουργίες, κάτι που έως τώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε με ευκολία στο χειρουργείο», δήλωσε ο Μένεϊ.

Η γαλλική νευροχειρουργική ομάδα σχεδιάζει τους επόμενους μήνες να επεκτείνει τις δοκιμές των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας σε επεμβάσεις που αφορούν πιο δύσκολους εγκεφαλικούς όγκους ενηλίκων ασθενών, ενώ έως το τέλος του έτους θα κάνει κάτι ανάλογο και σε παιδιά με καρκίνο του εγκεφάλου.

«Ελέγχοντας πλήρως τι βλέπει και τι ακούει ο ασθενής, μπορούμε να τον βάλουμε σε καταστάσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τεστ για ορισμένες νευρωνικές διασυνδέσεις, κάτι που δεν ήταν εφικτό πριν», πρόσθεσε ο νευροχειρουργός .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: