Αξιωματούχοι της ΕΕ χρέωσαν τις εταιρικές τους κάρτες με 103,4 εκ. ευρώ για έξοδα διατροφής και διαμονής

Σύμφωνα με την “Daily Telegraph”, αξιωματούχοι της ΕΕ ξόδεψαν περισσότερα από 103,4 εκ. ευρώ το 2013 στις ειδικές εταιρικές τους κάρτες, για να καλύψουν έξοδα διατροφής και διαμονής.

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν 13.000 υπαλλήλους της ΕΕ, διέρρευσαν από ένα έγγραφο με το οποίο οι θεσμοί ζητούν να συνάψουν συμφωνία με νέο πάροχο πιστωτικής κάρτας και δίνουν σπάνιες, και πολύτιμες, πληροφορίες, για ένα καθεστώς επιδομάτων που είναι πολύ πιο αδιαφανές από αυτό της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ που εργάζονται σε «αποστολή» εκτός έδρας δικαιούνται ένα βοήθημα 117 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται, προκειμένου να καλύπτουν τη διατροφή καθώς και «έκτακτα έξοδα», όχι όμως και τα ξενοδοχεία. Μπορούν επίσης να ζητήσουν «επίδομα ψυχαγωγίας», αν αυτό κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους.

Οι εν λόγω πιστωτικές κάρτες χρεώθηκαν με 103,4 εκ. ευρώ το 2013. Σ’αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης με τρένο ή αεροπλάνο και αντιστοιχεί σε 8.000 ευρώ περίπου, ανά κάτοχο κάρτας.

Μεταξύ των αξιωματούχων, 143 που έχουν βάση τη Βρετανία ξόδεψαν 50.000 ευρώ, 362 στη Γερμανία ξόδεψαν 2,15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 79 αξιωματούχοι με βάση τη Γαλλία ξόδεψαν 395.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών έχουν βάση το Βέλγιο.

Οι πιστωτικές κάρτες εκδίδονται για να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους, αλλά είναι συνδεδεμένες με τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Στη συνέχεια οι αξιωματούχοι κάνουν αίτηση στην Κομισιόν ή στο τμήμα τους για αποζημίωση προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας εντός 60 ημερών. Επιτρέπεται επίσης να κάνουν προσωπικές αγορές με τις πιστωτικές κάρτες.

Πηγές της ΕΕ είπαν ότι ήταν αδύνατον να υπολογίσουν ποιο μέρος από τα 103,4 εκ. ευρώ που ξοδεύτηκαν στις κάρτες δόθηκε τελικά ως αποζημίωση στους αξιωματούχους – και άρα ποιό είναι το συνολικό κόστος για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο – γιατί θα απαιτούσε μια «μακρά και πολυδάπανη έρευνα».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΕ δεν θα δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο, όπως η Μεγάλη Βρετανία, στοιχεία για τα έξοδα των πιστωτικών καρτών, γιατί «τα δεδομένα συνδέονται με προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του προσωπικού».

«Αν όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι νόμιμοι τότε δεν υπάρχει λόγος να μην τεθούν (τα δεδομένα) υπό δημόσιο έλεγχο. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η κατάχρηση», είπε ο Πάουελ Σουίντλικ, από το «θινκ τανκ» «Open Europe».

Η αποκάλυψη έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια όσων αφορά τα έξοδα των υπαλλήλων της ΕΕ.

Πηγή: www.telegraph.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος