Bόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο αναγραφής της εθνότητας στις αστυνομικές ταυτότητες

Σκόπια, 18 Φεβρουαρίου 2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Το ορατό ενδεχόμενο αναγραφής της εθνικής καταγωγής στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο έχει τη συναίνεση όλων σχεδόν των κομμάτων της χώρας (!) προκαλεί τις αντιδράσεις φιλελεύθερων στοιχείων της κοινωνίας, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του με μία τέτοια εξέλιξη.

Το αίτημα αναγραφής της εθνότητας στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε εξ΄αρχάς το μικρό αλβανικό κόμμα “BESA”, το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2020 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του συνασπισμού κομμάτων υπό την “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τέσσερις έδρες στη Βουλή.

Το κόμμα αυτό, προφανώς για να φανεί αρεστό στο αλβανικό στοιχείο προώθησε το αίτημα περί αναγραφής της εθνικής καταγωγής στις αστυνομικές ταυτότητες, με απώτερο στόχο οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία να μπορούν να αναγράφουν την εθνότητά τους στις αστυνομικές ταυτότητες. Το αίτημα αυτό υποστηρίχτηκε φυσικά και από τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στη χώρα, το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, όπως επίσης και από το SDSM του Ζόραν Ζάεφ (το οποίο προφανώς επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει την επιρροή που διαθέτει σε σεβαστό μέρος του αλβανικού εκλογικού σώματος της Βόρειας Μακεδονίας), αλλά όλως περιέργως εν μέρει και από το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το οποίο ωστόσο “κοκετάρει” με το κόμμα του Σέλα, αναζητώντας συμμαχίες μεταξύ των αλβανικών κομμάτων για να μπορέσει σε μία δεδομένη στιγμή να διεκδικήσει την εξουσία, μιας και από μόνο του δεν διαθέτει καθόλου ερείσματα στο αλβανικό στοιχείο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας ζητά οι νέες ταυτότητες να μην περιέχουν τον προσδιορισμό «Βόρεια» στο όνομα του κράτους. Δηλαδή να αναφέρεται το κράτος με την προηγούμενη ονομασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». O αρχηγός του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει σαφώς ότι το νέο όνομα της χώρας πρέπει να εισαχθεί στα προσωπικά έγγραφα των πολιτών εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας (σ.σ. τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019).

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα αναγράφουν την εθνική καταγωγή τους στις αστυνομικές ταυτότητες, κάτι που δεν υπάρχει στις σημερινές ταυτότητες. Έτσι λοιπόν εάν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται εθνικά ως “Μακεδόνας” θα αναγράφεται στην αστυνομική του ταυτότητα το στοιχείο αυτό, το ίδιο και για τους “Αλβανούς” (που αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας), όπως και για τους πολίτες άλλων εθνοτικών κοινοτήτων που αναφέρονται στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας (Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι). Με το νομοσχέδιο διαφώνησε μόνο το λαϊκιστικό κόμμα «Αριστερά» το οποίο κατέθεσε 1.200 τροπολογίες, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι (ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ) σε συνέντευξή του σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων, εξέφρασε την διαφωνία του με την αναγραφή της της εθνικής καταγωγής στις αστυνομικές ταυτότητες, σημειώνοντας ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες η εθνότητα και το θρήσκευμα των πολιτών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, τότε δεν θα είναι σε θέση να θέσει βέτο και να αποτρέψει μία αρνητική εξέλιξη για την ίδια τη χώρα.

Σοβαρές διαφωνίες εκφράζει με το ενδεχόμενο αυτό και μεγάλο μέρος εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, σημειώνοντας ότι με την αναγραφή της εθνότητας στις αστυνομικές ταυτότητες υπονομεύεται ο αστικός και πολυεθνοτικός χαρακτήρας του κράτους και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να επανέλθουν στην επιφάνεια οι διεθνοτικές διαφορές στη χώρα.

Ακόμη, αρθρογράφος της ημερήσιας εφημερίδας των Σκοπίων, “Slobodan Pecat” παρατηρεί εύστοχα: «Παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα τί θα απογίνουν όλοι εκείνοι που γεννήθηκαν στο πλαίσιο ενός διεθνοτικού γάμου ή δεν έχουν αναγνωρισθεί στο Σύνταγμα ως εθνικές κοινότητες. Θα έχουν αυτό το δικαίωμα οι Κροάτες, οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι βαλκάνιοι, οι Βούλγαροι ή θα προσδιοριστούν ως “άλλοι”;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος