Brexit: Σήμερα η τροπολογία για τους Ευρωπαίους – Εγγυήσεις ζητά η Οξφόρδη (video)

To έναυσμα για ενεργοποίηση “ίσως και αύριο”, του άρθρου 50 για έναρξη της διετούς διαπραγμάτευσης με στόχο το Brexit, αναμένει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ψηφίζονται δύο τροπολογίες κλειδιά. Η μία αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Βρετανία και η δεύτερη τον ρόλο του Κοινοβουλίου “πριν πέσουν οι υπογραφές” για το Brexit. Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας, η Οξφόρδη, προειδοποιεί ότι εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για τους Ευρωπαίους, θα υποστεί πλήγμα, αφού θα αποχωρήσουν μαζικά πανεπιστημιακοί.

Μέχρι το βράδυ το νομοσχέδιο θα έχει εγκριθεί και θα έχει επιστραφεί για κύρωση στη Βουλή των Λόρδων, η οποία “δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει τα σχέδια της Μέι, να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 άμεσα, ακόμη και πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στο τέλος της εβδομάδας”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο.

Αιφνιδιαστικά ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, προανήγγειλε έκτακτη συνέντευξη για το Brexit, υπενθυμίζοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερέζα Μέι με την ΕΕ όσον αφορά τις συνθήκες του “διαζυγίου”.

Αγωνία από την Οξφόρδη

Σχετικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, οι επικεφαλής 35 κολλεγίων της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι “συνάδελφοί τους από χώρες της ΕΕ είναι ανήσυχοι εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να εγγυηθεί τη θέση τους”.

Διαψεύδεται πάντως, ότι υπάρχει σχέδιο να ανοίξει στη Γαλλία, παράρτημα του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, που ιδρύθηκε πριν από 900 χρόνια και στους απόφοιτους του οποίου περιλαμβάνονται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Παράλληλα, η γερμανική Deutche Welle αναφέρεται στις ανησυχίες των 27. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δισ. ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Αξιόπιστες χαρακτηρίζονται οι πληροφορίες ότι Βρετανία και Ισπανία έχουν παρασκηνιακά συμφωνήσει σε διακρατική συνεργασία μετά Brexit, όπως και με την κυβέρνηση της Πολωνίας , με την οποία η Τερέζα Μέι φέρεται να έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό επιδοτήσεων προς την χώρα αυτή, έως το 2019.

Την ίδια ώρα η Αυστρία ζήτησε από την Ε.Ε. να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της, ύψους 14 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit, με μέτρα λιτότητας.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Ζεμπάστιαν Κουρτς, προτείνει μεταξύ των άλλων μείωση του αριθμού των Επιτρόπων από 14 στους 7.

«Αντί να αυξηθούν οι εισφορές χωρών που πληρώνουν ήδη περισσότερα από όσα παίρνουν από τα κοινοτικά ταμεία, να μειωθεί ο προϋπολογισμός στο ποσοστό συνεισφοράς των Βρετανών» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Άνοδο έναντι του δολαρίου κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από την Κάτω Βουλή να αφαιρέσει μέρος της αβεβαιότητας. Η λίρα σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,4% στο 1,2222 δολάριο, με την Μέι να αναμένεται να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 το νωρίτερο αύριο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση:Ευδοξία Λυμπέρη, Deutche Welle (DW)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος