Με προειδοποιήσεις για αβεβαιότητα οδεύουν στις κάλπες οι Βρετανοί (video)

Για τρίτη φορά σε πέντε χρόνια, οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες, με δίλημμα “Brexit ή νέο δημοψήφισμα”, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι διακυβεύεται και η ενότητα της χώρας. Το δημοφιλές ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον από τον θρίαμβο πλειοψηφίας 68 εδρών, πλέον περιορίζονται σε προβάδισμα 28 εδρών, δηλαδή 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν λαμβάνουν στην ίδια δημοσκόπηση 231 έδρες, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης που ενισχύει τους φόβους ότι από τις εκλογές θα προκύψει “μετέωρο” κοινοβούλιο που θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το εάν ή το πότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το “κλειδί” στους νέους ψηφοφόρους

“Ο συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον εγγυάται την έξοδο από την ΕΕ, ο Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν τη – μερική – έξοδο από την οικονομία της αγοράς. Η κοινή γνώμη είναι απρόβλεπτη”, προειδοποιούν και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης , εστιάζοντας στους νέους ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2017, η ισχυρή παρουσία νέων ψηφοφόρων έδωσε στο Εργατικό Κόμμα αρκετές έδρες, με αποτέλεσμα να στερηθεί το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κάτω των 34 ετών ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 19 Νοεμβρίου.

“Οι λόγοι που το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί”

Πιθανότερο από ποτέ να αλλάξουν κόμμα οι ψηφοφόροι, εκτιμούν αναλυτές. Στις τελευταίες δύο εκλογές, το 2015 και το 2017, αυτό συνέβη με το ένα τρίτο έως τα δύο πέμπτα των ψηφοφόρων. Το 2010, για παράδειγμα, οι Εργατικοί θεωρούσαν τη Σκωτία προπύργιό τους. Το 2015, όμως, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του επέλεξε το SNP. αλλάζουν πιο εύκολα κόμμα, είναι και πιο ανοιχτοί σε άσκηση πολιτικής επιρροής. Το 2017, η εκστρατεία των Συντηρητικών ήταν τραγική: η διαφορά των 20 μονάδων που είχαν στις δημοσκοπήσεις περιορίστηκε μέσα σε έξι εβδομάδες σε δύο μονάδες.

Οι Βρετανοί εκλέγουν τους βουλευτές τους σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα. Ένα κόμμα μπορεί να λάβει μεγάλο ποσοστό, αλλά καμιά έδρα.

Ένας άλλος παράγων αβεβαιότητας είναι το γεγονός ότι περισσότεροι ψηφοφόροι ταυτίζονται με το Leave ή το Remain παρά με ένα πολιτικό κόμμα.

Επιπλέον, κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει όλες τις ψήφους υπέρ του Leave ή του Remain. Είναι έτσι πιθανό πολλοί Βρετανοί να ψηφίσουν «τακτικά» και να επιλέξουν το κόμμα που είναι πιθανότερο να νικήσει στην περιφέρειά τους.

Το 2017, οι Συντηρητικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα σε περιοχές που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και οι Εργατικοί τα πήγαν καλύτερα σε περιοχές που ψήφισαν υπέρ της παραμονής. Είναι άγνωστο αν το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί και τώρα.

Οι εκτιμήσεις της «τακτικής ψήφου» στις προηγούμενες εκλογές δείχνουν ότι ως και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων κάνουν μια «μη συμβατική» επιλογή, ψηφίζοντας το δεύτερο κατά προτίμηση κόμμα ακόμη κι αν το πρώτο σε προτίμηση έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Λονδίνο-Ανταπόκριση:Νατάσσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος